Ο Ρέντσι αγωνίζεται να σώσει την «κληρονομιά» του

Λίγο πριν την παραίτησή του από την πρωθυπουργία της Ιταλίας, ο Ματέο Ρέντσι θα φροντίσει να ενώσει το διχασμένο του κόμμα, αλλά και να χαρτογραφήσει τη μελλοντική του στρατηγική μετά το συντριπτική του ήττα στο δημοψήφισμα.

Την Τρίτη το απόγευμα, ο Ρέντσι συναντήθηκε με μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος, όπου συζήτησαν επιλογές όπως ο σχηματισμός ενός μεγάλου συνασπισμού, ενώ η Γερουσία αναμένεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης για να βγάλει

από τη μέση το τελικό εμπόδιο για τον προϋπολογισμό του 2017 – ένα βήμα για το οποίο ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα επέμεινε προτού ο Ρέντσι παραιτηθεί και επισήμως. Η Κάτω Βουλή έχει ήδη δώσει την έγκρισή της για τον προϋπολογισμό.

Τις τελευταίες του ώρες στην εξουσία, ο 41χρονος Ρέντσι θα προσπαθήσει να βρει τρόπους να διατηρήσει την πολιτική του κληρονομιά, την ώρα που δέχεται επιθέσεις από τους διαφωνούντες που είχαν ανοιχτά ταχθεί υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα.

«Αναμένω ότι ο Ρέντσι θα πει ότι παραμένει αρχηγός του κόμματος, πράγμα σημαντικό το αντίθετο θα ήταν παράγοντας μεγάλης αστάθειας για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης», αναφέρει ο Ρομπέρτο Ντ' Αλιμόντε, καθηγητής πολιτικής θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Luiss της Ρώμης, ο οποίος έχει βοηθήσει και στην κατάρτιση του εκλογικού μόνου για την Κάτω Βουλή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ρέντσι θα ήθελε εκλογές στις αρχές του 2017, αλλά θα πρέπει πρώτα να περιμένει για την ετυμηγορία ενός από τα ανώτερα δικαστήρια της Ιταλίας που θα κρίνει τη συνταγματικότητα της νέας διαδικασίας για την επιλογή της Βουλής των Αντιπροσώπων. Κι αυτό θα γίνει από το Συνταγματικό Δικαστήριο στις 24 Ιανουαρίου.
Τα κοινοβπουλευτικά κόμματα θέλουν να αλλάξει ο νόμος γιατί στην παρούσα του μορφή δίνουν αυτομάτως την πλειοψηφία στο κόμμα που προηγείται. Και φοβούνται ότι νικητής στις εκλογές μπορεί να αναδειχθεί έτσι το Κίνημα των 5 Αστέρων του Γκρίλο.

Όσο για την αντίδραση των αγορών στην πολιτική αστάθεια της Ιταλίας είναι μέχρι στιγμής ελεγχόμενη. Το ερώτημα είναι το πόσο η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα θα επηρεάσει τις ήδη προβληματικές της τράπεζες, με πρώτη τη Monte dei Paschi di Siena που βρίσκεται σε αναζήτηση άλλων 5 δισ. ευρώ για να ολοκληρώσει την αύξηση κεφαλαίου.

Ο οικονομικός σύμβουλος του Ρέντσι, Γιοράμ Γκουτγκέλντ, αναφέρει ότι η εικόνα των αγορών γεννά αισιοδοξία για το πλάνο ανακεφαλαιοποίησης της Monte Paschi.
Υπάρχουν κι άλλοι που δεν συμμερίζονται πάντως αυτή την αισιοδοξία, όπως ο Β. Σόιμπλε. «Και βέβαια ανησυχούμε. Η αντίδραση της αγοράς δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα έχει λυθεί. Οι αντιδράσεις της αγοράς δεν είναι και η απόλυτη απόδειξη σοφίας», ανέφερε από τις Βρυξέλλες.

Keywords
Τυχαία Θέματα