Ο μεταφορέας, ο κουρέας και ο ταξιτζής

Η ρύθμιση με τις 100 δόσεις είναι πραγματικότητα, παρά τα όσα η τρόικα επιχείρησε μέχρι την τελευταία στιγμή να αμφισβητήσει. Ομως καλό είναι να ξέρουμε και εδώ πού στεκόμαστε από το να ευλογάμε τα γένια μας και να πανηγυρίζουμε.

Η υπόθεση του ΟΑΕΕ, όσες δόσεις κι αν δοθούν, θα έχει ένα βασικό και πολύ συγκεκριμένο πρόβλημα. Ποιο; Ότι τα 890 ευρώ τον δίμηνο και 450

από το νέο έτος τον μήνα, δεν μπορούν με ευχέρεια να καταβληθούν από τον μικρομεσαίο που δεν βγαίνει. Ο μεταφορέας, ο κουρέας- κομμωτής και ο ταξιτζής είναι τρεις χαρακτηριστικοί κλάδοι που εντάσσονται στον ΟΑΕΕ. Πηγαίνετε και ρωτήστε τους πώς τα φέρνουν βόλτα σε μια οικονομία που δεν κινείται φύλλο και το μετρητό είναι δυσεύρετο.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Είναι και το θέμα των νέων που μπαίνουν στην αγορά εργασίας. Αυτοί λοιπόν που κόβουν τα πρώτα τους τιμολόγια με 500, 600 και 700 ευρώ τον μήνα πρέπει να δώσουν τα 230 ευρώ στον ΟΑΕΕ. Τι τους μένει; Ελάχιστο διαθέσιμο εισόδημα.

Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι οι ρυθμίσεις, είναι ότι ένα σοβαρό κράτος μετά από τη χρεωκοπία θα φρόντιζε να κάνει μια σοβαρή μεταρρύθμιση σε ταμεία που έχουν ανοίγματα 7 δισ. αντί να κυνηγά με κατασχέσεις όσους έχουν υποστεί τις συνέπειες του κραχ. Σε αυτό άλλωστε συμφωνούν και οι επαγγελματικές οργανώσεις που έχουν διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις, όπως η ΓΣΕΒΕΕ. Μια μεταρρύθμιση με τη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα, όπου τα 150 ευρώ τον μήνα έχουν πολλαπλάσια αξία θα μπορούσε να έχει πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε σχέση με αυτό που γίνεται ακόμα και σήμερα. Τέτοια πράγματα θέλουν να ακούσουν και η τρόικα και οι αγορές για να μας αφήσουν ήσυχους. Μήπως δεν τα θέλουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν περιμένουν φυσικά να σωθούν από τη σύνταξη ενός χρεοκοπημένου ταμείου;

Blogger Παναγιώτης Μπουσμπουρέλης
Keywords
Τυχαία Θέματα