Ο Κόντε ξεκινά ευρωπαϊκό roadshow με πρώτη στάση το Παρίσι

Το ντεμπούτο του νέου πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε στη διεθνή πολιτική σκηνή ήταν κάθε άλλο παρά ομαλό.

Μόλις δύο εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, η κυβέρνησή του έχει ήδη προκαλέσει διπλωματική εμπλοκή με τη Γαλλία σχετικά με τη μετανάστευση ενώ προκάλεσε έκπληξη και απορία με την απόρριψη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά.

Υπήρξαν επίσης εντάσεις με τη Μάλτα και την Ισπανία, αφού η Ιταλία αρνήθηκε να ανοίξει τα λιμάνια της για το πλοίο

Aquarius που μεταφέρει εκατοντάδες μετανάστες, ενώ ο ίδιος ο Κόντε εξέπληξε την Ευρώπη, προσυπογράφοντας τις θέσεις του Προέδρου Ντόναλντ Τράμπ για τη Ρωσία στη σύνοδο των G7 στο Κεμπέκ.

Τώρα ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας, του οποίου η λαϊκιστική κυβέρνηση έχει ήδη προκαλέσει αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, έχει την ευκαιρία να δείξει πόσο μπορεί να πιέσει τους Ευρωπαίους εταίρους του.

Η περιοδεία του ξεκινά σήμερα στο Παρίσι, όπου συναντά τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Στις αποσκευές του μεταφέρει το αίτημα της Ιταλίας για ενότητα και αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη μετανάστευση, σύμφωνα με post που ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο Κόντε προχώρησε σε ακύρωση της συνάντησης με τον Μακρόν, μετά τις δηλώσεις ότι η Ιταλία ήταν «κυνική και ανεύθυνη» στο θέμα του σκάφους Aquarius που μετέφερε μετανάστες. Ο Γάλλος πρόεδρος έστειλε στη συνέχεια ένα συμβιβαστικό μήνυμα στους αξιωματούχους της Ρώμης και οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία πριν γίνει γνωστό ότι η συνάντηση τελικά θα γίνει.

«Στην καλύτερη περίπτωση, η επίσκεψη του Κόντε στο Παρίσι μπορεί να βοηθήσει στην εξομάλυνση μετά την πρόσφατη εμπλοκή», δήλωσε ο Wolfango Piccoli, πολιτικός αναλυτής της Teneo Intelligence στο Λονδίνο. «Σε πιεστικά ζητήματα όπως η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 28-29 Ιουνίου η Λιβύη, η Ιταλία και η Γαλλία έχουν μάλλον διαφορετικές θέσεις και είναι αμφίβολο ότι μπορούν να συμφιλιωθούν βραχυπρόθεσμα».

Η σκληρή στάση για τον περιορισμό των αφίξεων από όλη τη Μεσόγειο, που έλαβε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ενίσχυσε τη δημοτικότητά του.

Δημοσκόπηση της Euromedia Research για λογαριασμό της Rai 1 διαπίστωσε ότι η Λέγκα κέρδισε 10 ποσοστιαίες μονάδες από τις εθνικές εκλογές της 4ης Μαρτίου και υποστηρίζεται από το 27,3% των ψηφοφόρων.

Η περιοδεία του Κόντε θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα στη Γερμανία, όπου θα συναντηθεί για πρώτη φορά με τον Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο στις 18 Ιουνίου.

Στη συνέχεια, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συναντώνται στις 21 Ιουνίου, όταν θα επιδιώξουν να ολοκληρώσουν μια συμφωνία για την Ελλάδα, επιτρέποντας την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα διάσωσης. Η Ιταλία θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα προσπάθησε να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι η ένταξη της Ιταλίας στην ευρωζώνη δεν κινδυνεύει.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera, η Τρία τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση συμμερίζεται την προσέγγιση της Γαλλίας στις αλλαγές που απαιτούνται για την ΕΕ. «Συμφωνούμε με αυτό που προτείνει η Γαλλία», είπε. «Θέλουμε να προχωρήσουμε σε πολλές πτυχές της διακυβέρνησης της ευρωζώνης και της τραπεζικής ένωσης».

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ περιμένουν να δημοσιευθούν τα σχέδια του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2019 τον ερχόμενο Σεπτέμβριο προκειμένου να διαπιστωθεί πώς για να δούμε πώς σκοπεύει να συμβιβάσει τα σχέδια για φορολογικές περικοπές και νέες δαπάνες με τους όρους για περιορισμό του ελλείμματος που έχει θέσει η ευρωζώνη.
.

Keywords
Τυχαία Θέματα