Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης για πάντα στην αγκαλιά της κρητικής γης

Η κρητική γη που τον γέννησε, πριν από σχεδόν έναν αιώνα, φιλοξενεί από χθες τον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος, πλήρης ημερών, εγκατέλειψε τα εγκόσμια την περασμένη Δευτέρα, σε ηλικία 99 ετών.

Μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, που έγινε εντονότερη από τον πένθιμο ήχο των ριζίτικων που του τραγούδησαν οι συμπατριώτες του, ο διακεκριμένος πολιτικός που με την παρουσία του σημάδεψε τη μεταπολεμική ιστορία της Ελλάδας, οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία, τιμώμενος από τους πολυπληθείς πολιτικούς του

φίλους αλλά και τους αντιπάλους του.

Ο μακροβιότερος κοινοβουλευτικός στα χρονικά της Βουλής των Ελλήνων, στην οποία θήτευσε για σχεδόν έξι δεκαετίες, αναπαύεται για πάντα στον τόπο που ο ίδιος επέλεξε, στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ Χανίων, με θέα το απέραντο γαλάζιο του κρητικού πελάγους και δίπλα στην αγαπημένη του σύζυγό του, Μαρίκα που έφυγε από τη ζωή πριν από πέντε χρόνια.

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στον τελευταίο αποχαιρετισμό του αρχικά στον ιερό ναό της Αγίας Μαγδαληνής στη χανιώτικη συνοικία της Χαλέπας, όπου χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση, καθώς η εξόδιος ακολουθία είχε προηγηθεί μια μέρα νωρίτερα στη Μητροπόλη Αθηνών, αλλά και κατά την ταφή του. Βρέθηκαν εκεί για το τελευταίο αντίο τα μέλη της πολυπληθούς οικογένειας του εκλιπόντος, πολλοί επίσημοι καθώς και πλήθος κόσμου που είχε φθάσει από κάθε γωνιά της Κρήτης.

Γύρω από τον τάφο του, είχαν σταθεί βρακοφόροι με τα χαρακτηριστικά μαύρα μαντήλια στο κεφάλι και τον αποχαιρέτησαν τραγουδώντας συγκινητικά ριζίτικα και πένθιμες μαντινάδες.

Στη συνέχεια, το στρατιωτικό άγημα που είχε παραταχθεί αποδίδοντας τιμές, έριξε τιμητικές βολές, ενώ ο έχων το γενικό πρόσταγμα ανώτερος αξιωματικός παρέδωσε στο γιο του, Κυριάκο Μητσοτάκη, τη σημαία με την οποία ήταν σκεπασμένο το φέρετρο και, ακολούθως, τα παράσημά του στις κόρες του Ντόρα, Κατερίνα και Αλεξάνδρα.

Η συγκίνηση των συγκεντρωμένων κορυφώθηκε όταν ο εγγονός του εκλιπόντος, Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης, εναπόθεσε πάνω στο φέρετρο την κατσούνα του παππού του, πριν η γη της Κρήτης τον σκεπάσει για πάντα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Keywords
Τυχαία Θέματα