Ο δρόμος της λύτρωσης για την Ελλάδα παραμένει μακρύς παρά τη συμφωνία

Μπορεί να φαίνεται πως η Ελλάδα κατάφερε να ξεπεράσει τα δύσκολα έπειτα από την απόφαση των πιστωτών της να δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να υποχωρούν κάτω από 7% ωστόσο, ο δρόμος της λύτρωσης φαίνεται πως δεν θα είναι σύντομος για την χώρα.

Το ερώτημα όμως σύμφωνα με το Bloomberg, είναι αν η χώρα μπορεί να αντέξει μία ακόμα κρίση. Ενώ η συμφωνία της ελληνικής

κυβέρνησης με τους δανειστές της στο Eurogroup της περασμένης Τρίτης είχε αίσιο τέλος για τη χώρα, αποφεύγοντας ένα καλοκαίρι όπως αυτό του 2015, η περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομικής της δραστηριότητας θα φέρει νέα προβλήματα, την ώρα που το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού της είναι χωρίς δουλειά.

«Έχουμε μια βραχυπρόθεσμη λύση, αλλά δεν είναι μακροπρόθεσμη», δήλωσε ο Marius Daheim, στρατηγικός αναλυτής της SEB AB στη Φρανκφούρτη.

«Θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια ακόμα κρίση, ίσως όχι μέσα στους επόμενους τρεις έως έξι μήνες, αλλά σίγουρα το αργότερο μέχρι το 2018, όταν το πρόγραμμα προσαρμογής τελειώσει» πρόσθεσε ο ίδιος.

Εν τω μεταξύ, η απόδοση των ελληνικών ομολογιών με ημερομηνία λήξεως τον Ιούλιο του 2017, τα οποία αποτυπώνουν την εικόνα της αγοράς βρίσκονται σε επίπεδα 2010, προ κρίσης, δηλαδή στο 7,17%, ενώ τον προηγούμενο μήνα υποχώρησαν στο 6,62%.

Τα ελληνικά ομόλογα φέτος έχουν απόδοση 12%, σύμφωνα με το Bloomberg World Bond Indexes, αν και η μικρή ρευστότητα καθώς και το μικρό ποσοστό δείχνουν πως οι επενδυτές δεν τα αγοράζουν.

«Φαίνεται πως όλες οι πλευρές - Αθήνα, Βρυξέλλες και ΔΝΤ - προσπαθούν από κοινού να καταλήξουν σε ένα σχέδιο», δήλωσε ο Orlando Green, στρατηγικός αναλυτής της Credit Agricole SA στο Λονδίνο.

«Είναι καλός οιωνός πως το σχέδιο διάσωσης προχωράει» πρόσθεσε.

Η απόδοση των 10ετή ομολόγων εξακολουθεί να είναι πάνω από το 5,5% που άγγιξαν το Σεπτέμβριο του 2014, πριν δηλαδή ανέβει στην εξουσία ο Αλέξης Τσίπρας. Ωστόσο, τα όσα συνέβησαν τοπ περασμένο καλοκαίρι, με την διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές της να κλείνει στο παρά πέντε, έχουν αφήσει τα σημάδια της.

Υπάρχει επίσης η προοπτική τα ελληνικά ομόλογα να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ αξίας 80 δισ. ευρώ, κάτι που έχει δώσει ώθηση στα ομόλογα της περιφέρειας ώστε να βρεθούν σε χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα πάντως με τον Wolfango Piccoli, αναλυτή της Teneo Intelligence είναι απίθανο η Ελλάδα να ωφεληθεί από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πριν από το φθινόπωρο.

Αλλά η ουσία είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει όλους τους τόκους των δανείων της , ανέφερε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Wilbur Ross, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Bloomberg.

Keywords
Τυχαία Θέματα