Μιχ. Σάλλας στη ΓΣ: «Αφήσαμε πίσω μας το ιστορικό υψηλό των NPLs»

Του Αλέξανδρου Κασιμάτη

Τη σταθεροποίηση της οικονομίας φέτος, ιδίως μετά τις «σημαντικές», όπως τις χαρακτήρισε, αποφάσεις του Eurogroup, περιμένει ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχ. Σάλλας. Στη ΓΣ των μετόχων σημείωσε πως η βασική εκτίμηση του ομίλου είναι ότι το ΑΕΠ θα καταγράψει αύξηση 0 ως 0,5% σε σχέση με πέρυσι ενώ για το 2017 η εκτίμηση είναι για αύξηση του πάνω από 2%. Όπως σημείωσε ο κ. Σάλλας

«το ιστορικό υψηλό των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι πίσω μας» υπογραμμίζοντας ως ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός τη μείωση των NPLs κατά 1,2 δισ ευρώ κατά το δ' τρίμηνο του 2015 και το α' τρίμηνο του 2016 συνολικά.

Ο κ. Σάλλας σημείωσε πως μετά τις σημαντικές εξελίξεις στο Eurogroup που βοηθούν στην σταθεροποίηση της οικονομίας αναμένεται τώρα και η επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ που θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο τη χρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Εκτίμησε δε ότι με την σταδιακή επιστροφή της εμπιστοσύνης θα επιστρέψουν και οι καταθέσεις ενώ θα υπάρξει αποκλιμάκωση των δανείων σε καθυστέρηση.

Κερδοφορία

Υπό αυτά τα δεδομένα ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς εκτίμησε ότι «θα ισχυροποιηθεί η πορεία προς την κερδοφορία».

Μάλιστα ερωτηθείς μετά το πέρας της ΓΣ από δημοσιογράφους ο κ. Σάλλας δήλωσε πως αναμένει κέρδη αρκετών εκατοντάδων εκατ. ευρώ για το 2016 και μεγαλύτερη από την αναμενόμενη υποχώρηση των NPLs.

Στα 39,5 δισ τα NPLs

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, Σταύρος Λεκάκος, σημείωσε πως τα NPLs με καθυστέρηση άνω των 50 ημερών είναι περίπου στα 39,5 δισ ευρώ.
Την ίδια ώρα ο δείκτης κάλυψης από προβλέψεις έχει ανεβεί στο 65% από 57% και μαζί με τις εξασφαλίσεις ο βαθμός κάλυψης των δανείων υπερβαίνει το 130%.

Η τράπεζα, όπως σημείωσε, έχει δημιουργήσει ειδική μονάδα ανάκτησης δανείων, όπου εργάζονται 2.000 στελέχη και διαχειρίζονται 447.000 πελάτες με χαρτοφυλάκια 37,5 δισ.

Σύμφωνα με τον κ. Λεκάκο η Τράπεζα Πειραιώς έχει 5 εκατ. πελάτες και διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο στην Ελλάδα με 700 καταστήματα. Το ενεργητικό της φθάνει τα 88 δισ ευρώ.
Οι χορηγήσεις μετά από προβλέψεις είανι στα 51 δισ ευρώ ενώ οι καταθέσεις στα 39 δισ ευρώ.

Τα μερίδια αγοράς είναι: στις χορηγήσεις 30% και στις καταθέσεις 27%. Τα 2/3 των δανείων μάλιστα είναι προς επιχειρήσεις. Όπως είπε μετά τη φυγή των καταθέσεων η σχέση δάνεια προς καταθέσεις αυξήθηκε στο 130. Πλέον στόχος της Διοίκησης είναι η σχέση να κατέβει στο 110.

Hellenic Seaways, ΕΒΖ και συμμετοχές

Σε ότι αφορά την Hellenic Seaways και άλλες συμμετοχές ο κ. Σάλλας σημείωσε ότι η τράπεζα Πειραιώς είναι υποχρεωμένη να περιοριστεί στις τραπεζικές εργασίες. Όπως είπε προτεραιότητα αποτελούν τα κόκκινα δάνεια ώστε να απεγκλωβιστούν κεφάλαια για την επανεκκίνηση της οικονομίας. «Έχουμε μία σειρά εταιρειών να εξυγιάνουμε. Τη Hellenic Seaways έχουμε υποχρέωση να τη μεταβιβάσουμε. Θα το κάνουμε όμως την κατάλληλη στιγμή για να μεγιστοποιήσουμε το κέρδος μας».

Αναφορικά με την ΕΒΖ σημείωσε ότι αποτελεί έναν κρίσιμο τομέα για την ελληνική οικονομία.

Ο κ. Σάλλας απαντώντας σε ερωτήσεις επανέλαβε πως «ο,τι δεν έχει σχέση με το core business θα φύγει αλλά όχι βιαστικά και με πρόχειρους χειρισμούς».

Το νέο ΔΣ

Αναφορικά με το νέο ΔΣ της τράπεζας, ο κ. Σάλλας ανακοίνωσε πως αυτό θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα. Όπως είπε, η αναδιάρθρωση του ΔΣ της τράπεζας θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τον νόμο και θα περιλαμβάνει τους τρεις ειδικούς που θα αναλάβουν επικεφαλής των Επιτροπών, τον νέο CEO, καθώς και τα νέα μέλη του ΔΣ.

Δηλώσεις

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της Γενικής Συνέλευσης ο κ. Σάλλας είπε πως αναμένει θετική εξέλιξη για την οικονομία ενώ το κλίμα προσδοκιών που έχει αναπτυχθεί θα βοηθήσει την πορεία των τραπεζών. Όπως σημείωσε οι τράπεζες θα κατανείμουν καλύτερα τα κόστη τους, ενώ την ίδια ώρα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για καλύτερη ρευστότητα με την επαναφορά του waiver κοκ.

Ερωτηθείς για το ότι ακόμα δεν υπάρχει απόφαση ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους απ' τους πιστωτές δήλωσε πως σε αυτή τη φάση κάτι τέτοιο δεν επηρεάζει την αγορά.

Αναφορικά με τη σημαντική αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων, εξέφρασε την εκτίμηση και την ευχή τα φορολογικά μέτρα να έχουν χαρακτήρα προσωρινότητας και «να περάσουμε σε ένα σταθερό φορολογικό σύστημα μακράς πνοής και διάρκειας».

Keywords
Τυχαία Θέματα