Ο δημιουργός της Folli Follie υπήρξε ο πρώτος Έλληνας φοιτητής στην Ιαπωνία;

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Πρόκειται για έναν όμιλο – προσβευτή της χώρας μας σε όλο τον πλανήτη. Μαγαζιά του θα βρει κανείς στη Νέα Υόρκη, στο Χονκ Κονγκ, στην Κίνα ή στην Ιαπωνία. Ο δημιουργός της Folli Follie Δημήτρης Κουτσολιούτσος κινείται σε όλο τον πλανήτη με μεγάλη άνεση, διαμένει το μισό χρόνο στην Ελλάδα

(μεταξύ Κηφισιάς και Σπετσών0 και τον υπόλοιπο είτε στο σπίτι του στο Χονκ Κονγκ είτε σε άλλες χώρες.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, η μετάφραση του Folli Follie από τα ιταλικά στα ελληνικά σημαίνει «τρελή τρέλα». Αυτή η τρελή τρέλα λοιπόν ήταν που έδωσε ώθηση στα πράγματα στη δεκαετία του '70 όταν ο επιχειρηματίας μαζί με τη σύζυγο του πήραν μία ιδέα που γεννήθηκε στο πλαίσιο της παρέας, στο Μιλάνο και την έκανε δουλειά. Τότε που όλοι στην Ιταλία έψαχναν να βρουν κάτι για να ξεχωρίσουν, ο κ. Κουτσολιούτσος σκέφτηκε πως το κόσμημα και τα αξεσουάρ δεν πρέπει να είναι ακριβά αλλά αντιθέτως να είναι σε επίπεδα τιμών προσβάσιμα σε όλους.

Ο ιδρυτής, όμως, της Folli Follie δεν είχε ξεκινήσει για την Ιταλία, αλλά για τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Εκεί πήγε να σπουδάσει. Πήγε, μάλιστα, το 1957 στην πρεσβεία της Ιαπωνίας και ζήτησε πληροφορίες. Οι υπάλληλοι τον κοίταξαν καχύποπτα, αφού ήταν ο πρώτος Ελληνας που εξέφραζε την επιθυμία να σπουδάσει στη χώρα τους. Ένα μήνα αργότερα, του έστειλαν την απάντηση. Όχι μόνο τον δέχονται, αλλά η κυβέρνηση της χώρας, του έδινε υποτροφία και δωρεάν το αεροπορικό εισιτήριο Αθήνας - Τόκιο. Το κόστος, τότε, του εισιτηρίου ήταν όσο άξιζε ένα δυάρι στην Κυψέλη. Τελικά, όμως, δεν πήγε, αφού ο πατέρας του έθεσε βέτο, μη θέλοντας ο γιος του να βρεθεί τόσο μακριά από την πατρίδα, και βρέθηκε στην Ιταλία να σπουδάζει οικονομικά.

Το 1982 ανοίγει το πρώτο κατάστημα στην Αθήνα της... «τρελής τρέλας» και τέσσερα χρόνια αργότερα γίνεται εταιρεία, η Folli Follie. Η αρχή δεν ήταν εύκολη για την εταιρεία η οποία πέρασε σκαμπανεβάσματα και σε κάποια φάση κινδύνευσε έως και να κλείσει. Με πείσμα όμως η τρελή τρέλα σώθηκε και τελικά έκανε απίστευτη επιτυχία.

Στην αρχή των 90s μάλιστα αναπτύσσεται και προς τα τέλη της δεκαετίας απογειώνεται στα μεγέθη που μέχρι και σήμερα είναι γνωστά.

Η υπόθεση όμως Ιαπωνία δεν έβγαινε από το μυαλό του Έλληνα επιχειρηματία. Κάπως έτσι στα τέλη του 1995 ξεκινά η δραστηριότητα στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου. Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα, όπως παραδέχεται, εκ των υστέρων, ο κ. Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, «αν και η κίνηση μας φόβιζε, είχαμε εμπιστοσύνη στο προϊόν μας». Όπως μάλιστα είχε εξομολογηθεί «οι Ιάπωνες είναι τόσο απαιτητικοί καταναλωτές ώστε όποιος επιτύχει εκεί, πετυχαίνει σε όλο τον πλανήτη». Κι όντως. Αφού η Folli Follie πέτυχε εκεί, τα κατάφερε όπου κι αν πήγε.

Keywords
Τυχαία Θέματα