Νίκολα Στέρτζον: Η επίμονη Σκωτσέζα

Για τους περισσότερους οι καταγόμενοι εκ της Σκωτίας διαθέτουν το διόλου ευχάριστο χαρακτηριστικό της... τσιγκουνιάς. Όπως, όμως, αποδεικνύει η πρωθυπουργός τους, Νίκολα Στέρτζον, διαθέτουν και τεράστια επιμονή προκειμένου να επιτύχουν τον στόχο τους.

Η Στέρτζον έχει δείξει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την αντίθεσή της με την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., με δεδομένο ότι οι δικοί της συμπατριώτες τάχθηκαν υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στους κόλπους της Ένωσης και τώρα ετοιμάζεται να κάνει πολύ δύσκολη τη ζωή της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Όσοι

περίμεναν ότι θα έκανε πίσω και θα σταματούσε να προωθεί την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, μάλλον έσφαλαν ή δεν «μέτρησαν» ορθά την επιμονή της.

Την προηγούμενη εβδομάδα απέστειλε επιστολή στην κυρία Μέι, ξεκαθαρίζοντας ότι η Σκωτία επιθυμεί να προχωρήσει σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της. Η απάντηση της κυρίας Μέι ήταν μάλλον ψυχρή και ολίγον... αποικιοκρατική, σύμφωνα τουλάχιστον με τους επικριτές της εκ Σκωτίας.

«Δεν νομίζω ότι η θέση της πρωθυπουργού, η οποία αυτή τη στιγμή θέτει εμπόδια στη θέληση του λαού της Σκωτίας αλλά και του κοινοβουλίου της, είναι ούτε ορθή, ούτε βιώσιμη», ξεκαθάρισε η κυρία Στέρτζον, αφήνοντας, σαφώς, να εννοηθεί ότι δεν σκοπεύει να τα βάλει κάτω.

Η 47χρονη δικηγόρος από τη Γλασκόβη, η οποία σύμφωνα με το Forbes ήταν η 50η πιο ισχυρή γυναίκα του κόσμου (και η δεύτερη πιο ισχυρή της Βρετανίας) το 2016, επιθυμεί το δεύτερο δημοψήφισμα να πραγματοποιηθεί πριν από το 2019 (έτος κατά το οποίο εκτιμάται ότι το Brexit θα έχει ολοκληρωθεί και επίσημα), προκειμένου να έχει την ευχέρεια να διαπραγματευθεί απευθείας με την Ε.Ε. και πιθανώς να καταστεί μέλος της.

Το σίγουρο είναι ότι οι δύο ισχυρές κυρίες του Ηνωμένου Βασιλείου, θα μας προσφέρουν τους επόμενους μήνες αρκετές... συγκινήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα