Σε θέση ...μάχης οι Επενδυτικές Ακινήτων

Της Στεφανίας Σούκη

Καλύτερες μέρες κι επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα των επαγγελματικών ακινήτων φαίνεται ότι βλέπουν οι εγχώριες Επενδυτικές Ακινήτων, διαθέτοντας ήδη μία συνολική αξία χαρτοφυλακίου άνω των 2,5 δισ. ευρώ, την ίδια στιγμή που θέση στην αγορά ετοιμάζονται να πάρουν και νέοι ''παίκτες'', τόσο από τον πιο ...παραδοσιακό χώρο των τραπεζών όσο και εκτός αυτού.

"Για το 2017, η προοπτική της εγχώριας αγοράς ακινήτων επηρεάζεται από το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον

και την προσέλκυση επενδύσεων. Οι τιμές των prime ακινήτων, των ακινήτων δηλαδή υψηλών προδιαγραφών, αναμένεται να παραμείνουν σταθερές. Η εξάλειψη των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, εφόσον υλοποιηθούν, δύναται να οδηγήσουν στη μείωση του «ρίσκου χώρας» (country risk) και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων γεγονός που θα οδηγήσει στην ανάταξη του κλάδου των ακινήτων", εκτιμά χαρακτηριστικά η διοίκηση της Grivalia, υπό τον κ. Γ. Χρυσικό.

Ακριβώς την άρση της αβεβαιότητας και τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, αρχής γενομένης από το κλείσιμο της αξιολόγησης, αναμένει η διοίκηση του Αρη Καρυτινού της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ, προκειμένου να προσελκύσει νέα κεφάλαια από το εξωτερικό, άνω των 250 εκατ. ευρώ με προοπτική να φθάσουν ή να ξεπεράσουν ακόμη και τα 400 εκατ. ευρώ.

"Εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση, αναμένεται να επηρεαστεί θετικά και η αγορά ακινήτων με την επενδυτική δραστηριότητα να σημειώνει αύξηση, οδηγώντας σε περαιτέρω σταθεροποίηση και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και σε ελαφριά ανάκαμψη της αγοράς", εκτιμά για το 2017 η Εθνική Πανγαία. Στόχος της διοίκησης, είναι να διπλασιάσει το επενδυτικό χαρτοφυλάκιό της εταιρείας φθάνοντας τα 3 δισ. ευρώ σε αξία. Σήμερα η εύλογη αξία των επενδύσεων της Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ αντιστοιχεί σε 1,49 δισ. ευρώ με 333 επαγγελματικά ακίνητα κυρίως εντός αλλά κι εκτός Ελλάδος. Σε αυτή τη φάση, η εταιρεία αφενός προχωρά σε μισθώσεις του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου της π.χ. για ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας ενώ συζητεί και νέες αγορές κυρίως στο χώρο των σούπερ μάρκετ.

Στην περίπτωση της έτερης μεγάλης εισηγμένης ΑΕΕΑΠ, της Grivalia Properties, η οποία ξεκίνησε, μέσω της Grivalia Hospitality, προ ημερών το πρώτο της τουριστικό project στον Παναμά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο όμιλος βρίσκεται κοντά στο επόμενό του βήμα στον τομέα του τουρισμού, αυτή τη φορά στην Ελλάδα, ενώ σκοπεύει να συνεχίσει και τις τοποθετήσεις του στο κομμάτι των επενδύσεων σε γραφεία και καταστήματα. Το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας αντιστοιχεί σε 91 ακίνητα με μία αξία επενδύσεων της τάξεως των 885 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά της, η Trastor AΕΕΑΠ, μετά και τις πρόσφατες κινήσεις για επιπλέον δανεισμό και την αύξηση κεφαλαίου έχει κεφάλαια προς επένδυση της τάξεως των 45 εκατ. ευρώ, έχοντας ολοκληρώσει μέσα στο Μάρτιο τις αγορές δύο ακινήτων στην Αθήνα, συνολικής αξίας 3,6 εκατ. ευρώ.

Σε μικρότερες αγορές ακινήτων προχωρά η Intercontinental International AEEAΠ, η οποία με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία, διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 20 ακινήτων με μία εύλογη αξία της τάξεως των 63,1 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της εταιρείας, όπως η ίδια αναφέρει, αξιολογεί αδιάλειπτα "επενδυτικές ευκαιρίες επαγγελματικών ακινήτων, σε καλές τοποθεσίες και με αξιόπιστους μισθωτές. Άμεσος στόχος είναι οι περαιτέρω εξαγορές κτιρίων για την επίτευξη, μεταξύ άλλων, ποσοστού επενδυτικών ακινήτων τουλάχιστον 80% επί του συνολικού χαρτοφυλακίου".

Εκτός ΧΑ, βελτίωση του κλίματος αναμένουν οι όμιλοι της Alpha Bank και Στασινόπουλου, ενώ η οικογένεια Ευμορφίδη, της COCOMAT, μετά από προετοιμασία τριών ετών προχώρησε στο επόμενο βήμα και έλαβε προ ημερών το ''πράσινο φώς'' από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τη νέα ΑΕΕΑΠ με την επωνυμία "Μπλέ Κέδρος".

Keywords
Τυχαία Θέματα