Νέος παίκτης

Πριν από μία εβδομάδα αναρωτιόμουν αν «υπάρχει ζωή στο ΠΑΣΟΚ», συνδέοντας πάντοτε το ρητορικό ερώτημα με το πόσοι θα σηκωθούν από τον καναπέ του σπιτιού τους εκείνο το ηλιόλουστο πρωινό της 5ης Δεκεμβρίου για να πάνε να ψηφίσουν.

Αν η πρώτη προϋπόθεση για να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι το πάλαι ποτέ ιστορικό κόμμα της Κεντροαριστεράς «έχει ακόμα σφυγμό» ήταν αυτή, τότε όντως εκπληρώθηκε -κατά τρόπο εντυπωσιακό-, αφού 275.000 πολίτες πήγαν και ψήφισαν, όχι και με τις πιο άνετες συνθήκες, με ουρές και αρκετή ταλαιπωρία.

Τα απλά μαθηματικά δείχνουν, λοιπόν, ότι αν το 2016 περίπου

400.000 πολίτες πήγαν και ψήφισαν στις εσωκομματικές της Ν.Δ. που τότε είχε ένα ποσοστό της τάξεως του 28% (εκλογές 2015 με αρχηγό Μεϊμαράκη), τότε οι σημερινές 275.000 ψήφοι στις εσωκομματικές του ΚΙΝ.ΑΛ. δείχνουν όχι απλώς ότι κάτι κινείται στην Κεντροαριστερά, αλλά μάλλον μια… υπερκινητικότητα. Η ένδειξη υπήρχε από πριν, γιατί τις τελευταίες εβδομάδες το ΚΙΝ.ΑΛ. έφυγε από τη σφαίρα του 6%-7% και πήγε σε διψήφιο αριθμό, αλλά έμελλε να επιβεβαιωθεί αυτό το «ξύπνημα»του χώρου από τις κάλπες.

Σήμερα οι ίδιοι πολίτες που βγήκαν έξω για να ψηφίσουν στο ΚΙΝ.ΑΛ. καλούνται να το ξανακάνουν προκειμένου να επιβεβαιώσουν ότι «υπάρχει ζωή στο ΠΑΣΟΚ» και να εκλέξουν βεβαίως τον αρχηγό που θέλουν. Συνήθως ποτέ ο πρώτος γύρος δεν συγκεντρώνει τον αριθμό των ψηφοφόρων του πρώτου επειδή υπάρχουν δύο μόνο υποψήφιοι, αν και εδώ, σε αυτή την εκλογή, ίσως υπάρχουν μερικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Πρώτον, ο πρωταγωνιστής της προηγούμενης Κυριακής Νίκος Ανδρουλάκης πήρε ένα απρόσμενα μεγάλο ποσοστό, 37%, και ήδη ο τρίτος αλλά με πολύ μικρή διαφορά από τον δεύτερο ΓΑΠ, Ανδρέας Λοβέρδος, τοποθετήθηκε ξεκάθαρα υπέρ του πρώτου. Δεν γνωρίζω αν αθροίζονται τα ποσοστά του Ανδρουλάκη (ήτοι στο 37% θα προστεθεί το 27%) και του Λοβέρδου, φαίνεται δύσκολο, αλλά πάντως… αθροίζεται και πολλαπλασιάζεται η διακαής επιθυμία του δεύτερου να αποτυπωθεί το αίτημα της ανανέωσης και να μην προκύψει αρχηγός του ΚΙΝ.ΑΛ. ο Παπανδρέου.

Δεύτερον και ίσως πιο σημαντικό, ο Παπανδρέου, αν εξαιρέσει κανείς τους δικούς του ψηφοφόρους, συγκεντρώνει τις περισσότερες αρνητικές γνώμες απ’ όλους τους υποψηφίους και τώρα βέβαια από τον αντίπαλό του, γι’ αυτό και οι τρεις πιο μικροί σε ψήφους διεκδικητές δεν πήραν θέση, ούτε καν ευθέως ο Γερουλάνος, που ήταν ένας εκ των πρώην στενών του συνεργατών.

Μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι με τον Γιώργο δεν συντάχθηκαν κορυφαίες και ιστορικές φυσιογνωμίες του ΠΑΣΟΚ, πλην ελάχιστων γραφικών, ούτε καν η ίδια του η οικογένεια, πρόσωπα με πολιτική θέση, άποψη και βαρύτητα, ασχέτως αν δεν θέλησαν να τοποθετηθούν δημοσίως.

Τις τελευταίες ημέρες ο ίδιος ο ΓΑΠ άποψή μου είναι ότι έχασε με την αλλοπρόσαλλη στρατηγική του τη φυσική και πολιτική ευγένεια που τον χαρακτήριζε σε όλο τον πολιτικό του βίο. Λογικά, λοιπόν, θα χάσει, αν και ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί μέχρι να τελειώσουν οι εκλογές.

Αν συμβεί αυτό, ο κ. Ανδρουλάκης φαίνεται ότι θα πάρει την ευκαιρία του. Θα έχει την ευκαιρία να δουλέψει σκληρά, στη σωστή κατεύθυνση, να εμπνεύσει, να χτίσει συμμαχίες εντός και εκτός του χώρου της Κεντροαριστεράς, αλλά κυρίως να προβάλει θέσεις και όχι λαϊκίστικα τσιτάτα. Γιατί από τέτοια έχει χορτάσει ο κόσμος και αν θέλει κι άλλα υπάρχουν στη «γειτονιά» καλύτεροι, όπως ο κ. Τσίπρας, ο οποίος είναι… άπιαστος στο είδος. Το ’κανε επιστήμη και κυβέρνησε μια πενταετία, έστω με τον χυδαίο Καμμένο δίπλα του, ασχέτως αν τώρα πληρώνει τα επίχειρα εκείνης της πολιτικής και της εποχής και αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες προσαρμογής στη νέα εποχή, παρά τη θέλησή του.

Ο κ. Ανδρουλάκης θα έχει, λοιπόν, την ευκαιρία του όπως φαίνεται, αλλά θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι «ο νέος παίκτης» έναντι όχι μόνο του κ. Τσίπρα που δεν υπήρξε ποτέ και για κανέναν εύκολος αντίπαλος, αλλά και του κ. Μητσοτάκη που κυριαρχεί στον χώρο του Κέντρου και μάζεψε πολλά και καλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ γύρω του. Η διαδικασία φυσικά θα είναι μακρά και επίπονη γι’ αυτόν ως τις εθνικές εκλογές όπου θα κριθεί, αλλά το momentum είναι τώρα γι’ αυτόν και το ΠΑΣΟΚ και δεν θα το ξαναβρεί εύκολα αν χαθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα