Νέο ρόλο χρειάζεται το ΤΧΣ

Το ΤΧΣ χρειάζεται να αναζητήσει νέο ρόλο ή νέο πλαίσιο λειτουργίας. Είναι ένας μηχανισμός που δημιουργήθηκε το 2010 με διαφορετικές συνθήκες και ανάγκες στην τραπεζική αγορά και ο οποίος σήμερα έχει περιθωριοποιηθεί.

Με τη συμφωνία του 2015 και το τρίτο μνημόνιο, ο ΣΥΡΙΖΑ -είτε γιατί θεώρησε πως δεν τον ενδιαφέρει, είτε γιατί δεν κατάλαβε- παρέδωσε τα κλειδιά των τραπεζών.

Οι δανειστές στρατηγικά το επιδίωξαν στη διαπραγμάτευσή τους για να κόψουν την επιρροή του πολιτικού συστήματος στις τράπεζες. Ολο αυτό συνέπεσε και με μια περίοδο ευρωπαϊκών θεσμικών αλλαγών λόγω της τραπεζικής ενοποίησης.

Με απλά λόγια, το ΤΧΣ μετατράπηκε σε έναν οργανισμό που κατέχει σήμερα κρίσιμα μετοχικά ποσοστά σε Εθνική και Πειραιώς, αλλά χωρίς να διαθέτει και την ανάλογη επιρροή. Ταυτόχρονα στο Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου συμμετέχουν ανεξάρτητα μέλη που επιλέχθηκαν από το εξωτερικό και δεν έχουν καμία σχέση με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Τα πρόσωπα αυτά αντιδρούν και δεν αποδέχονται την περιθωριοποίηση του ρόλου τους.

Αυτό το θεσμικό κενό δημιουργεί ιδιαίτερες καταστάσεις. Για παράδειγμα, στη γενική συνέλευση της Πειραιώς, το ΤΧΣ (όπως έκρινε το Γενικό Συμβούλιο) καταψήφισε την υποψηφιότητα του Αλεξάντερ Μπλέιτς, που τελικά εξελέγη από τους υπόλοιπους μετόχους με οριακή πλειοψηφία, μόλις 0,6%. Αλλο παράδειγμα είναι το παρατεινόμενο κενό με την επιλογή αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου στην Εθνική Τράπεζα μετά την παραίτηση του Δημήτρη Δημόπουλου. Εχουν περάσει μήνες και η θέση παραμένει ακόμη κενή.

Αλ. Κασιμάτης

Keywords
Τυχαία Θέματα