Νέο ιστορικό χαμηλό για την τουρκική λίρα

Νέα πτώση σε ιστορικά χαμηλά σημείωσε σήμερα η λίρα Τουρκίας. Συγκεκριμένα, υποχώρησε κατά σχεδόν 4% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, διευρύνοντας τις απώλειες 17% που έχει σημειώσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, λόγω της ανησυχίας των επενδυτών για τα «σύννεφα» στις σχέσης Τουρκίας – ΗΠΑ, αλλά και την εξάρτηση της κεντρικής της τράπεζας.

Νωρίτερα, η τουρκική λίρα ήταν στα 3,9725 δολάρια, υποχωρώντας περαιτέρω από το χθεσινό κλείσιμο στα 3,9570 δολ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από μια πενατεία η ισοτιμία της λίρας με το αμερικανικό δολάριο ήταν γύρω από το 1,75.

Η υποχώρηση της λίρας οδήγησε την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να λάβει έκτακτα μέτρα σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, όπως έμμεση αύξηση των επιτοκίων. Στην ουσία έκοψε τις καταθέσεις του overnight με επιτόκιο 9,25% και ως εκ τούτου ανοίγει άλλη πιστωτική γράμμη με επιτόκιο 12,25%. Στόχος να κερδίσει χρόνο πριν τη συνεδρίαση της 14ης Δεκεμβρίου και να αποφύγει μια ενδιάμεση συνεδρίαση, αναφέρει ο Enver Erkan, στέλεχος της Reel Kapital Securities. Εξάλλου, ως γνωστόν, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ.Τ. Ερντογάν επ' ουδενί θέλει μια αύξηση των επιτοκίων, με το επιχείρημα ότι τα υψηλά επιτόκιαείναι η αιτία για αύξηση του πληθωρισμού, παρά ένα αποτελεσματικό μέσο για τον έλεγχό του. Όπως μάλιστα είπε την περασμένη εβδομάδα, η Κεντρική Τράπεζα κινείται σε λάθος μονοπάτι.

Οι ανησυχίες των επενδυτών επικεντρώνονται στη δίκη του Τούρκου εμπόρου χρυσού Reza Zarrab, ο οποίος κατηγορείται για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων για το Ιράν. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης περιέγραψε την υπόθεση ως μια «σαφή διαστρέβλωση εναντίον της Τουρκίας» που στερείται νομικής βάσης.

Οι ξένοι επενδυτές, που χρειάζεται η Τουρκία για την κάλυψη των μεγάλων ελλειμμάτων του προϋπολογισμού και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ανησυχούν επίσης για την πολιτική πίεση στην κεντρική τράπεζα. Ο Ερντογάν, ο οποίος επιθυμεί χαμηλότερα επιτόκια για τη χρηματοδότηση δανείων και κατασκευών, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η έλλειψη κυβερνητικής παρέμβασης είχε αφήσει την Τουρκία να επιβαρυνθεί με υψηλό πληθωρισμό.

Η απόδοση του 10ετούς τουρκικού ομολόγου αυξήθηκε στο 13,08% στο spot trading την Τρίτη από 12,68% την προηγούμενη ημέρα, ενώ σήμερα υποχώρησε στο 13,01%.

Keywords
Τυχαία Θέματα