Νέα προειδοποίηση Στουρνάρα: Να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση

Την ανάγκη να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση υπογράμμισε για μία ακόμη φορά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε εκδήλωση του Wharton Club of Greece στην Αθήνα με θέμα «Η Ελλάδα

και η ζώνη του ευρώ: προκλήσεις και προοπτικές».

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι αναγκαία προϋπόθεση της οικονομικής ανάκαμψης, είναι πρωτίστως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η απαρέγκλιτη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο νέο πρόγραμμα ενώ έστειλε σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν με ταχύτητα αλλά και να υπάρξει καλύτερη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας.

Για να διευκολυνθεί η ανάκαμψη, είναι επιτακτική η αντιμετώπιση του προβλήματος της υπερχρέωσης του ιδιωτικού τομέα που θα επιτρέψει την επιτάχυνση των χορηγήσεων, σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.

Οπως είπε, το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων αφενός μειώνει την κερδοφορία των τραπεζών και έτσι δυσχεραίνει την προσφορά πιστώσεων, κάτι το οποίο πλήττει κατά κύριο λόγο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες εξαρτώνται από τις τράπεζες για χρηματοδότηση, και αφετέρου καθυστερεί την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων και έτσι περιορίζει τη δυνατότητα των βιώσιμων επιχειρήσεων να χρηματοδοτήσουν νέα επενδυτικά προγράμματα. Το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα