Νέα μυστική συνάντηση των θεσμών στις Βρυξέλλες με «μενού» την Ελλάδα

Του Κωστή Πλάντζου

Πυρετός συσκέψεων μεταξύ των δανειστών, για να καλύψουν μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας το χαμένο χρόνο στις διαπραγματεύσεις.

Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, μετά τη μυστική συνάντηση των ευρωπαϊκών θεσμών στη Φρανκφούρτη, οργανώνεται και νέα «συνάντηση εργασίας» (για απόψε ή αύριο πιθανότατα) στις Βρυξέλλες, με στόχο να συμμετάσχει την φορά αυτή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σκοπός

όλων αυτών των παρασκηνιακών διεργασιών είναι να τα βρουν μεταξύ τους οι δανειστές στο πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα. Η ημερομηνία επιστροφής τους παραμένει άγνωστη, καθώς οι αποστάσεις που χωρίζουν τους θεσμούς με την κυβέρνηση αλλά και μεταξύ τους είναι μεγάλες.

Να ξεκαθαρίσει τη στάση του το ΔΝΤ ζήτησαν άλλωστε χθες και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην τηλεοπτική του συνέντευξη, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης που –σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- στη συνεδρίαση του Euro Working Group της Δευτέρας προσπάθησε να απογυμνώσει το ΔΝΤ γιατί θέτει νέα ζητήματα και καθυστερεί να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις, για να κλείσει η αξιολόγηση.

Το «ξύλο», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το έφαγε χθες η επικεφαλής του ελληνικού κλιμακίου του ΔΝΤ κυρία Ντέλια Βελκουλέσκου, αλλά στις μεταξύ των θεσμών συναντήσεις επιχειρείται να παραστεί ο ίδιος ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκου Τμήματος του ΔΝΤ, κύριος Πόουλ Τόμσεν.

Στις συναντήσεις αυτές δεν συμμετέχει η Ελλάδα, αλλά –όλως τυχαίως- αύριο Τετάρτη θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο κύριος Τσακαλώτος αποδέχτηκε πρόσκληση που εκκρεμούσε επί μήνες, για να παραστεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκειμένου να εξεταστεί και το ελληνικό θέμα, ως αναπόσπαστο μέρος των εξελίξεων στην Ευρωπαϊκή Οικονομία.

Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου ο κύριος Τσακαλώτος αναχωρεί το πρωί και επιστρέφει το απόγευμα στην Αθήνα, άρα δεν προλαβαίνει να συμμετάσχει –και αν ακόμη υπήρχε τέτοια περίπτωση- στον «μυστικό δείπνο» των δανειστών.

Keywords
Τυχαία Θέματα