Στο Eurogroup ο υπέρ πάντων αγών για την επιστροφή των θεσμών

Θετική χαρακτηρίζουν ευρωπαϊκές πηγές την ταυτόχρονη διεξαγωγή Eurogroup και Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό - Νέες προσπάθειες να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ

του Ιωάννη Αντύπα

Στη πιο κρίσιμη ημερομηνία για την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών εξελίσσεται η Δευτέρα, 7 Μαρτίου, καθώς έπειτα από το βαθύ χάσμα που παρατηρήθηκε μεταξύ του ΔΝΤ με όλες τις πλευρές, και κυρίως αυτή της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Ένωση «ανεβάζει το επίπεδο» των συνομιλιών από αυτό των τεχνικών κλιμακίων, στο επίπεδο των υπουργών

οικονομικών, έτσι ώστε να ξεπεραστεί η υπάρχουσα σκόπελος στο ζήτημα της ελληνικής οικονομίας.

Το μεταναστευτικό πιέζει και όλες οι πλευρές συμφωνούν, έστω και σιωπηλά, πως είναι ανάγκη να ολοκληρωθεί σύντομα η πρώτη αξιολόγηση έτσι ώστε να εστιαστεί η προσοχή στο φλέγον θέμα.

Ως εκ τούτου τη Δευτέρα θα γίνει προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα απόψεων από τις δύο πλευρές στα δύο βασικά ζητήματα που αφορούν την ελληνική αξιολόγηση, το δημοσιονομικό κενό και το συνταξιοδοτικό. Βασική προϋπόθεση για συμφωνία στο δημοσιονομικό ζήτημα είναι η οριστικοποίηση των δεδομένων του ΑΕΠ για το έτος 2015, που αποτελεί μια από τις κύριες διαφορές.

Όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές, μεγάλη ευκαιρία για εξεύρεση ενός συμβιβασμού αποτελεί το γεγονός πως την ίδια ημέρα που γίνεται το Eurogroup στις Βρυξέλλες, διεξάγεται και η Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να λάβει τα μέτρα της για να αποφύγει ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο στο επίπεδο υπουργών – κάτι που έχει συμβεί ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν- και ενδέχεται οι διαβουλεύσεις για την ελληνική οικονομία να να μεταφερθούν στο ανώτατο επίπεδο, αυτό των αρχηγών κρατών.

Η ίδια ευρωπαϊκή πηγή τονίζει πως η ύπαρξη όλων αυτών των πρωταγωνιστών στον ίδιο χώρο προδιαθέτει για ανάληψη πρωτοβουλιών, προκειμένου να σημειωθεί η –αναγκαία-, αξιοσημείωτη πρόοδος, που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης εντός του χρονικού πλαισίου, πριν το τέλος του Μαρτίου. Τη διχογνωμία ανάμεσα στους δανειστές τόνισαν διάφορες πηγές και κατεγράφη από τον Διεθνή Τύπο, με τους Ευρωπαίους εταίρους να φαίνονται πιο διατεθειμένοι να δείξουν έστω και λίγη «ευελιξία» στην αξιολόγηση, και το ΔΝΤ να αναλαμβάνει πιο αυστηρή στάση.

Keywords
Τυχαία Θέματα