Νέα δίκη, ή οριστική απαλλαγή για τον Βόιτσλαβ Σέσελι

Ο Σέρβος εθνικιστής ηγέτης Βόισλαβ Σέσελι θα ακούσει από ένα νέο διεθνές δικαστήριο εάν θα αντιμετωπίσει νέα δίκη ή αν, αντίθετα, θα απελευθερωθεί, μετά την απαλλαγή του από τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου κατά την περίοδο διάλυσης της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Ο Μηχανισμός για τα Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια (MICT), ο οποίος αντικατέστησε το δικαστήριο της Χάγης, θα αποφανθεί επί της απόφασης του 2016 που είχε απαλλάξει τον αρχηγό του εθνικιστικού κόμματος από εννέα κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας και της

απέλασης των μη Σέρβων, μια ετυμηγορία που προκάλεσε αγανάκτηση μεταξύ των θυμάφων από εγκλήματα πολέμου. Η απόφαση είτε θα επιβεβαιώσει την απαλλαγή του Σέσελι, είτε θα ζητήσει να σταθμιστούν εκ νέου τα αποδεικτικά στοιχεία σε νέα δίκη.

Ο ηγέτης του εθνικιστικού Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος παραδόθηκε στο ολλανδικό δικαστήριο το 2003 για να αντιμετωπίσει την κρίση για τα εικαζόμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Σε αντίθεση με τον Ραντοβάν Κάρατζιτς και τον Ράτκο Μλάντιτς, που είναι οι σημαντικότερες σερβικές προσωπικότητες οι οποίες καταδικάστηκαν, ο Σέσελι δεν είχε δικαστεί για γενοκτονία. Απελευθερώθηκε από την κράτηση το 2014 λόγω της επιδείνωσης της υγείας του. Ο Σέσελι έχει υποσχεθεί να μην επιστρέψει στη Χάγη και είπε ότι δεν περιμένει τον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς να τον συλλάβει και να τον εκδώσει.

«Θα έπρεπε πρώτα να με συλλάβουν, αλλά δεν θα πάω εθελοντικά», είπε στις 3 Απριλίου στο Βελιγράδι. "Αν επιμείνουν, τότε πρέπει να με συλλάβουν και να με οδηγήσουν σε δικό μας δικαστήριο. Και εκεί μπορώ να αποδείξω ότι έχει παραβιαστεί το βασικό μου δικαίωμα βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο είναι το δικαίωμα σε δίκη σε εύλογο χρόνο».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βόιτσλαβ Σέσελι,voitslav seseli