Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2016 το ρούβλι

Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2016 διολίσθησε το ρούβλι σήμερα Τετάρτη ενώ μεγάλες πιέσεις ασκήθηκαν και στα ρωσικά ομόλογα μετά την επιβολή αυστηρών κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ σε βάρος ρωσικών εταιρειών και ολιγαρχών. Μάλιστα, η Μόσχα αναγκάστηκε να ακυρώσει προγραμματισμένη δημοπρασία ομολόγων καθώς οι επενδυτές αντιδρούν με νευρικότητα στις πρόσφατες κυρώσεις των ΗΠΑ και στους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κυρώσεις που έχουν επιβληθεί

από το 2014, οι τελευταίες είναι πολύ αυστηρότερες καθώς συμπεριλαμβάνουν και μια απαγόρευση για τις εισηγμένες ρτωσικές εταιρείες, όπως η United Co. Rusal.

Ορισμένοι αναλυτές και traders συγκρίνουν τη μεταβλητότητα στην αγορά αυτή την εβδομάδα με την εικόνα που υπήρχε το 2014, όταν το ρουβλι υποχωρούσε σε χαμηλό ρεκόρ, κατά την κορύφωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Το πετρέλαιο τότε είχε διολισθήσει κατά σχεδόν 50%.

Τώρα ωστόσο, τα οικονομικά θεμελιώδη μεγέθη αλλά και το γεγονός ότι το πετρέλαιο είναι κοντά στα 70 δολ/βαρέλι., λειτουργούν προς το συμφέρον της Ρωσίας κι αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά από το 2014, αναφέρουν οι αναλυτές. Επίσης, η Ρωσία έχει βγει από την ύφεση, ο Πούτιν μόλις επενεξελέγη και κάποιοι θα προσωρήσουν σε αγορές εν μέσω προσδοκιών για σταθεροποίηση.

Το ρουβλι υποχώρησε νωρίτερα κατά 1,9% στα 64,19 δολάρια. Μετά την ακύρωση της δημοπρασίας ομολόγων το ρωσικό ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε πως δεν αναμένει υψηλή μεταβλητότητα για πολύ και ότι οι δημοπρασίες ομολόγων θα ξεκινήσουν κανονικά μόλις σταθεροποιηθεί η αγορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα
2016,