ΝΔ: Τα new entries στη Β’ Αθηνών ελπίζουν



Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Είναι νέοι και αποτελούν αυτό που σε μεγάλο βαθμό ο αρχηγός της ΝΔ θέλει να παρουσιάσει. Τα πρόσωπα εκείνα που τα έχουμε ήδη δει στις τηλεοράσεις ή τις κομματικές συγκεντρώσεις όμως ακόμα έχουν δρόμο να διανύσουν ώστε να κατορθώσουν να «εκπαραθυρώσουν» - αν αυτό φυσικά τελικά ποτέ γίνει – τα βαριά ονόματα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη μεγαλύτερο περιφέρεια (την επονομαζόμενη κι ως σφαγείο) τη Β’ Αθήνας.

Με στόχο να ανανεώσει πλήρως την επόμενη κοινοβουλευτική
ομάδα λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρίχνει στη μάχη ανθρώπους με κατεύθυνση κυρίως από την αγορά. Πρόκειται για έργο δύσκολο, που κρύβει λακκούβες καθώς δεν είναι εύκολο παλιότερα στελέχη με πείρα και αρκετές νίκες στο ενεργητικό τους να μείνουν εκτός. Όμως και οι παραπάνω ήδη τρέχουν, ελπίζοντας στο κύμα ανανέσης που διατρέχει την ελληνική κοινωνία. Βέβαια δεν σημαίνει πως εκτός αυτών δεν θαβ υπάρξουν κι άλλοι καθώς ήδη συζητούνται τα ονόματα γνωστού συγγραφέα και πρώην βουλευτή, σημαντικού τραγουδιστή κι entertainer αλλά κι ενός αθλητικογράφου – έκπληξη:

Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης αποτελεί ένα από τα σημαντικά πουλέν του Κυριάκου Μητσοτάκη κι έναν άνθρωπο που θα ήθελε ο πρόεδρος της ΝΔ στην επόμενη Βουλή οπωσδήποτε. Ήδη η θέση του στην επικοινωνία του κόμματος του δίνει περιθώριο κινήσεων στα ΜΜΕ και ένα προβάδισμα έναντι των υπολοίπων new entries. Θεωρείται εκφραστής πιο φιλελεύθερων και νεολαιίστικων απόψεων ενώ η υποψηφιότητα του για την Ευρωβουλή τον «έψησε» κομματικά. Χαρισματικός και με άποψη, είχε μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την άρτια καμπάνια του Κυριάκου Μητσοτάκη στα social media και ήδη θεωρείται ένας «γκουρού» του χώρου. Ήδη ο ρόλος του στην προσπάθεια της ΝΔ να συνομιλήσει με τις χαμηλότερες ηλικιακές ομάδες είναι κρίσιμος ενώ κινεί πολλές πρωτοβουλίες του κόμματος προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Σάκης Ιωαννίδης θεωρείται ο «Βαγγέλης Μεϊμαράκης του 21ου αιώνα». Πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, έχει καταφέρει να οικοδομήσει ένα λαϊκό – νεανικό προφίλ και να συνομιλεί με το στενό κομματικό ακροατήριο αλλά και με λαϊκά στρώματα όσο λίγοι στην ηλικία του. Καραμανλικός, στήριξε στις εσωκομματικές εκλογές σκληρά τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και αντιπαρατέθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους άλλους υποψηφίους. Παρά ταύτα, στο πλαίσιο ανοίγματος του κόμματος και προς όσους διαφώνησαν, ο Σάκης Ιωαννίδης θα είναι υποψήφιος όπως όλα δείχνουν, αν και προς το παρόν ο ίδιος περισσότερο ασχολείται με το ασφαλιστικό γραφείο που έχει ανοίγει στην Αθήνα. Θεωρείται δεδομένη η στήριξη στο πρόσωπο του ανθρώπων κοντά στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη αλλά και πολλών Οννεδιτών της γενιάς του.

Η Ζωή Ράπτη είναι μια περίπτωση που ήδη κινείται και ελπίζει σε μια καλή πορεία κυρίαρχα χάρη στην πορεία της στα δημοτικά πράγματα σε Φιλoθέη – Ψυχικό (ήταν αντιδήμαρχος και δημοτική σύμβουλος για χρόνια) αλλά και στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής του οποίου είναι μέλος και θήτευσε στο δ.σ. του. Ως ατού της θεωρείται το γεγονός πως η ΝΔ έχει άμεση ανάγκη προβολής γυναικών υποψηφίων σε ένα κόμμα το οποίο πάσχει προς αυτή την κατεύθυνση ενώ στα ατού της είναι το άριστο δίκτυο επαφών που διατηρεί ως απόφοιτος της Σχολής Μωραίτη. Θεωρείται δυνατή στα βόρεια προάστια ενώ δυναμική της έδωσε και η υποψηφιότητα της με το Ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος το 2014.
Από τις φωνές που εσχάτως κινούνται δυνατά σε μιντιακό επίπεδο είναι ο Μανώλης Γραφάκος. Πρώην Δήμαρχος Μελισσίων και με θετικό γνώρισμα την άριστη γνώση των Οικονομικών, έχει προσωπική σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και έδωσε μεγάλο αγώνα για την επίτευξη του στόχου της προεδρίας του στη ΝΔ. Με πολύ καλές αναλύσεις για θέματα δημόσιων οικονομικών, πολύ καλές προσβάσεις στους Δήμους των βορείων και βορειοδυτικών προαστίων (Μελίσσια, Πεύκη, Πεντέλη, Μεταμόρφωση και Φιλαδέλφεια) και με ανοίγματα προς τον κεντρώο χώρο, θεωρείται από εκείνους που προσωπικά θα ήθελε στην επόμενη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ διατηρεί και άριστη σχέση – συμμαχία με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη.

Τον Σωτήρη Ησαία τον γνωρίσαμε από τις τηλεοπτικές μάχες που έδωσε ως «υπαρχηγός» της υποψηφιότητας του Άδωνι Γεωργιάδη στις εσωκομματικές εκλογές. Με προσωπική – οικογενειακή σχέση με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ θεωρείται βέβαιο πως θα έχει σημαντικές βοήθειες από τον δημοφιλή πολιτικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ και ο δικός του λόγος που είναι σαφώς δεξιότερος των άλλων, δείχνει να έχει ένα δικό του κοινό. Με βάση στον Δήμο της Αγίας Παρασκευής αλλά κι έντονη κινητικότητα σε πιο λαϊκές περιοχές της Β Αθήνας, ο μάνατζερ στο επάγγελμα και πολιτικός επιστήμων στις σπουδές, επιδιώκει να αποτελέσει μια παράλληλη με τον Άδωνι Γεωργιάδη «Εθνική φωνή».

Ο Βασίλης Ξυπολυτάς είναι γραμματέας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ. Θεωρείται κι αυτός από τα μητσοτακικά «πουλέν» με βαρύ πτυχίο στο Harvard ενώ είναι κάτοχος τριών μεταπτυχιακών τίτλων, ενώ επί δέκα χρόνια εκλεγεται δημοτικός σύμβουλος Κηφισιάς, έχοντας διατελέσει αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος, πρόεδρος των σχολείων και πρόεδρος των ΚΑΠΗ, ενώ σήμερα είναι αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Είναι ιδιοκτήτης δύο start-up εταιρειών, ενώ από το 2014 έως το 2016 ήταν εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ.

Ο γραμματέας Επιστημονικών Φορέων της ΝΔ Νίκος Κωστόπουλος, ήδη εργάζεται ενατικά για να κατέβει στη Β΄ Αθηνών. Ο ίδιος είναι περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ είχε δοκιμάσει τις δυνάμεις του και στις εκλογές του 2012. Στο ενδιάμεσο, πάντως, έχει διατελέσει εκτελεστικός αντιπρόεδρος ΕΚΑΒ και γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. 43 χρονών σήμερα έχει μακρά εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα στις εταιρείες Planet, Δ.Ε.Η., Dialect Technologies.

Θεωρείται ένα από τα πρόσωπα που δημιουργούν πάντοτε συζητήσεις γύρω από το όνομα τους. Ο λόγος για τον Βασίλη Σπανάκη, που ως γραμματέας οργανωτικού της ΝΔ δημιούργησε πολλούς φίλους και αρκετούς εχθρούς. Το 2006 ήταν υποψήφιος δήμαρχος στον Δήμο Μοσχάτου, καθώς και το 2010 στον διευρυμένο Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου. Ο Βασίλης Σπανάκης έχει διατελέσει και πρόεδρος του ΗΣΑΠ, επί υπουργίας Κωστή Χατζηδάκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα