Επί τάπητος με τους θεσμούς και τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια

Να επισπευθεί ο καθορισμός του θεσμικού πλαισίου για τον εξωδικαστικό διακανονισμό των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων και οφειλών προς το Δημόσιο επιθυμεί η κυβέρνηση και γι αυτό η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας ανοίγει το θέμα στις επαφές που ξεκίνησε από σήμερα με τους θεσμούς.

Έτσι μετά την επισκόπηση του προγράμματος που θα κάνουν οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης στην συνάντηση τους με τους επικεφαλής των θεσμών που είναι σε εξέλιξη, σειρά αναμένεται να πάρει και το ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια για τη ρύθμιση των κόκκινων

επιχειρηματικών δανείων στο πλαίσιο της τροποποίησης του «νόμου Δένδια». Υπενθυμίζεται ότι ο «νόμος Δένδια» αφορούσε τις ρυθμίσεις οφειλών των επιχειρήσεων, συγκεκριμένου τζίρου, σε τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Παράγοντας του υπ. Οικονομίας δήλωνε, πριν τη συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών, ότι η τροποποίηση θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως τζίρου και μεγέθους, ενώ δεν διευκρίνισε αν η αναμόρφωση θα αφορά και «κούρεμα» στο κεφάλαιο του δανείου εκτός από τις προσαυξήσεις και τους τόκους.

Σύμφωνα με την «Ημερησία» στόχος είναι το σχετικό νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο ως τις αρχές Οκτωβρίου ώστε να ξεκινήσουν οι ρυθμίσεις των οφειλών επιχειρήσεων.

Όπως είχε διαρρεύσει απ' το υπ. Οικονομίας το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι διατάξεις του νέου πλαισίου θα προβλέπουν «κούρεμα» μέρους ληξιπρόθεσμων δανείων αλλά και οφειλών (προσαυξήσεις και πρόστιμα) προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία με διαδικασίες που μπορούν να κρατούν από δύο έως και τέσσερις μήνες.

Τις «πακέτο» - διαγραφές θα πετυχαίνουν μόνο βιώσιμες επιχειρήσεις με σχέδιο αναδιάρθρωσης που θα επικυρώνεται από τα δικαστήρια, εξ ου και ο όρος «πτωχοδικεία». Κάτι που σημαίνει ότι δικαστές θα καλούνται να αποφασίσουν εάν μία επιχείρηση έχει μέλλον ή όχι με βάση τα σχέδια που θα κατατίθενται.

Σύμφωνα με την «Ημερησία» το πλαίσιο που προωθεί το υπουργείο στηρίζεται σε τρεις άξονες:

1. Συγκροτείται ειδική επιτροπή που θα απαρτίζεται από τους εκπροσώπους των πιστωτών (τράπεζες), του Δημοσίου, των ασφαλιστικών ταμείων και ενδεχομένως και του υπουργείου Οικονομίας.

2. Συστήνεται Μητρώο Ειδικών Εμπειρογνωμόνων που θα ερευνούν και θα υποβάλουν μελέτη βιωσιμότητας μίας επιχείρησης με ληξιπρόθεσμες οφειλές σε τράπεζες και Δημόσιο.

3. Ειδικά δικαστήρια (ειρηνοδικεία) που θα επικυρώνουν το σχέδιο διαγραφής χρεών.

Με άλλες διατάξεις θα ρυθμίζονται θέματα όπως μη συνεργάσιμων μετόχων, θα τίθενται οι προδιαγραφές για την εκπόνηση μελετών βιωσιμότητας αλλά και ρευστοποίησης ακίνητης περιουσίας, με σκοπό την αποτελεσματικότερη διευθέτηση των «κόκκινων» οφειλών.

Όριο για την υπαγωγή στο νέο σύστημα, δηλαδή μέγεθος επιχείρησης και ύψος χρέους δεν θα υπάρχει. Θα μπορούν να διεκδικούν αναδιάρθρωση μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με χρέη προς τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικούς φορείς.

Όλα αυτά, ωστόσο, βρίσκονται υπό την αίρεση των θεσμών με τις συζητήσεις ήδη να φαίνεται ότι κολλούν σε σημαντικά ζητήματα, όπως διεφάνη από την εμπλοκή στο θέμα των Ελλήνων που θα στελεχώσουν το νέο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα