Σήμερα η συνάντηση θεσμών - Σκουρλέτη για τα προαπαιτούμενα στην Ενέργεια

Της Ελένης Στεργίου

Με στόχο να κλείσουν οι ενεργειακές εκκρεμότητες του Σεπτεμβρίου ορίστηκε σήμερα το πρώτο ραντεβού της ηγεσίας του υπουργείου Ενέργειας με τους επικεφαλής της τρόικας. Στο επίκεντρο η μερική αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, όπου η τρόικα αναμένει να δει τις λεπτομέρειες του διαγωνισμού και να λάβει διαβεβαιώσεις ότι έχει ολοκληρωθεί

η απόσχιση της εταιρίας από την ΔΕΗ. Παράλληλα, μαζι με το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού για την εταιρία δικτύου και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας θα εξεταστούν και αυτά που αφορούν τις δημοπρασίες ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο παραπέντε της άφιξης τη τρόικας το υπουργείο έδωσε χθες σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη μετάβαση στο νέο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού, που αποτελεί μία από τις 5 υποχρεώσεις στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Παρα ταύτα, απομένει και μεγάλη λίστα με τα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου για τα οποία θα συζητήσουν σήμερα ο κ. Σκουρλέτης και οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Ειδικότερα:

Άμεσα πρέπει να προχωρήσει η μεταρρύθμιση στην αγορά φυσικού αερίου, η οποία έχει περάσει από χίλια κύματα και καθυστερήσεις. Μεταξύ αυτών είναι η έγκριση νέων τιμολογίων δικτύου διανομής, έγκριση κώδικα διαχείρισης δικτύου διανομής και διπλασιασμός της ποσότητας αερίου που διατίθεται από τη ΔΕΠΑ μέσω δημοπρασιών.

Παράλληλα, πρέπει να θεσπιστεί η νομοθεσία για το νέο μοντέλο της αγοράς ηλεκτρισμού, η τροποποίηση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ και οι ρυθμίσεις για τη βιωσιμότητα του ειδικού λογαριασμού ΑΕΠ του ΛΑΓΗΕ.

Επίσης, να εγκριθεί έγκριση από τη Γενική συνέλευση της ΔΕΗ το μοντέλο διαχωρισμού της θυγατρικής δικτύων ΑΔΜΗΕ, αλλά και να προχωρήσει η υπογραφή συμβάσεων μεταξύ της ΔΕΗ με τους βιομηχανικούς πελάτες υψηλής τάση.

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκε χθες το νομοσχέδιο για την αφορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ υπάρχει πρόοδος και στο θέμα των τιμολογίων υψηλής τάσης. Βασική εκκρεμότητα αποτελεί το θέμα των δημοπρασιών αερίου, για το οποίο είχαν γίνει συζητήσεις στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα και με μένει οι δανειστές να εγκρίνουν τις κυβερνητικές προτάσεις, να μην υπάρξει δραστική αύξηση των προς διάθεση ποσοτήτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα