Μοσκοβισί: Ο απεσταλμένος «σωτήρας» της ΕΕ στην Αθήνα

Στις τελευταίες εξελίξεις επί των διαπραγματεύσεων Αθήνας – δανειστών αναφέρεται δημοσίευμα του Bloomberg, επισημαίνοντας ότι η άφιξη Μοσκοβισί συνιστά την αποστολή ενός «σωτήρα» για τη συμφωνία που δεν φαίνεται να κλείνει στις 20 Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρει, η συμφωνία αυτή θα «ξεκλειδώσει» την πολυαναμενόμενη δόση πριν λήξει η προθεσμία αποπληρωμής των υποχρεώσεων της χώρας

άνω των 6 δισ. ευρώ τον ερχόμενο Ιούλιο. Αυτό θα προσπαθήσει να κάνει ο Πιερ Μοσκοβισί που συναντάται σήμερα με Αλέξη Τσίπρα, Ευκλ. Τσακαλώτο και Κυριάκο Μητσοτάκη: να γεφυρώσει τις διαφορές σχετικά με το ποιες μεταρρυθμίσεις χρειάζονται για την σταθεροποίηση της οικονομίας.

«Μια πολιτική λύση που θα συνοδεύεται από συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο», είναι το καλύτερο σενάριο, αναφέρει ο αναλυτής της Eurasia, Mujtaba Rahman, σε σημείωμά του προς τους πελάτες. «Για μια πολιτική λύση, Γερμανία και ΔΝΤ θα πρέπει να επιδείξουν έναν βαθμό ευελιξίας, που, μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχουν φανεί πρόθυμοι να πράξουν».

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η ελληνική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη 0,3% το 2016, έναντι εκτίμησης της Κομισιόν για ύφεση 0,3% και το πλεόνασμα 2,3% του ΑΕΠ υπερέβη τους δημοσιονομικούς στόχους για 0,5%. Παράλληλα, το πλεόνασμα θα αυξηθεί στο 3,7% το 2018, σε συμφωνία με τον στόχο, αν η κυβέρνηση εφαρμόσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Όλα αυτά, καταλήγει το πρακτορείο, έρχονται σε απόλυτη σύγκρουση με την άποψη του ΔΝΤ ότι το πλεόνασμα δεν θα υπερβεί το 1,5% του ΑΕΠ χωρίς νέες περικοπές.

Keywords
Τυχαία Θέματα