Dallara (πρ. επικεφαλής IIF): Απαραίτητο το ΔΝΤ στο πρόγραμμα – «Δεν έχει πολιτικές δυσκολίες»

Είναι ανάγκη μετά από έξι χρόνια ύφεσης, οι Ελληνες ηγέτες να αναλάβουν τον έλεγχο της μοίρας τους και να βάλουν στην άκρη τις όποιες πολιτικές τους διαφορές. Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Charles Dallara, πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), κατά την ομιλία του στο 33ο International Financial Law Conference που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αθήνα.

Οι Έλληνες πρέπει να κάνουν μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις, καθώς

διαχρονικά οι κυβερνήσεις του τόπου λειτουργούσαν ως εργοδότες, μεγεθύνοντας τον κρατικό τομέα, είπε επίσης ο κ. Dallara..

Αναφερόμενος στο «κούρεμα» του χρέους των ιδιωτών πιστωτών (PSI), το χαρακτήρισε ιστορικό, ωστόσο, όπως είπε, είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι δεν έφερε αποτέλεσμα.

Η παρατεταμένη κρίση της ελληνικής οικονομίας αποδίδεται στον κακό σχεδιασμό του προγράμματος προσαρμογής αλλά και στις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, με αιχμή την έλλειψη μεταρρυθμίσεων.

Η τρόικα δεν έμαθε από τα λάθη που έκανε, αυτό όμως δεν αναιρεί τις ευθύνες της ελληνικής πλευράς. Το «φάρμακο» πρέπει να αλλάξει, καθώς όσο υπάρχει ύφεση, δεν μπορεί να επιτυγχάνεται πλεόνασμα.

Ο ίδιος σημείωσε ότι για την χώρα απαιτείται ένας συνδυασμός μεταρρυθμίσεων-χρέους.

Αναφερόμενος στην αρχή της κρίσης, υπογράμμισε ότι τα προβλήματα έχουν τη ρίζα τους στη δομή της ελληνικής οικονομίας και στις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Το ευρωπαϊκό πρόβλημα χρέους θα είχε επιλυθεί, αν δεν υπήρχε η διεθνής οικονομική κρίση.

Όσον αφορά στον ρόλο του ΔΝΤ, υποστήριξε ότι στην αρχή της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους η ευρωζώνη ήθελε να λύσει το πρόβλημα μόνη της. Δεν ήθελε το ΔΝΤ. Το συγκριτικό, όμως, πλεονέκτημα του ΔΝΤ είναι ότι δεν έχει πολιτικές δυσκολίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα