Μόλις 100 επιχειρήσεις υπάχθηκαν στο νόμο Δένδια για τα επιχειρηματικά δάνεια!

Μόλις 100 επιχειρήσεις περίπου έχουν αξιοποιήσει τον «νόμο Δένδια» για τη ρύθμιση επιχειρηματικών δανείων αν και ο νόμος υποτίθεται ότι αποσκοπούσε στο να ωφελήσει 180.000 επιχειρήσεις. Η ισχύς του νόμου λήγει στις 31 Μαρτίου και το υπουργείο Οικονομίας βρίσκεται σε συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, προκειμένου να παραταθεί για ακόμη τρία χρόνια, συμπεριλαμβάνοντας μάλιστα τροποποιήσεις που θα τον κάνουν πιο ελκυστικό τόσο για τους οφειλέτες όσο και για τους πιστωτές.

Ήδη ο νόμος παρέχει στις τράπεζες

το φορολογικό όφελος έκπτωσης της ζημιάς που θα εγγράψουν από τη διαγραφή, από τα ακαθάριστα έσοδα τους σε 15 χρόνια. Το υπουργείο σχεδιάζει, επίσης, να καταστήσει υποχρεωτική την απάντηση των τραπεζών στις αιτήσεις καθώς όπως υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές «οι αιτήσεις έμειναν στα συρτάρια».

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος προέβλεπε ότι για να προχωρήσει κάποιος σε εξωδικαστική ρύθμιση χρεών θα έπρεπε, σε περίπτωση που είχε οφειλές προς την εφορία ή/και ασφαλιστικά ταμεία, να τις έχει προηγουμένως ρυθμίσεις.

Ο νόμος προέβλεπε ότι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που κατά την οικονομική χρήση του 2013 είχαν τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ και οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες πριν από την 30η Ιουνίου 2014 μπορούν να προβούν σε εξωδικαστική ρύθμιση χρεών, η οποία μπορεί να προβλέπει ακόμη και διαγραφή κεφαλαίου ή τόκων.

Προϋπόθεση για να προχωρήσει κάποιος σε εξωδικαστική ρύθμιση χρεών θα έπρεπε σε περίπτωση που είχε οφειλές προς την εφορία ή/και ασφαλιστικά ταμεία να τις έχει προηγουμένως ρυθμίσει και αυτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα