Μίνι sell off στην Ασία με το «βλέμμα» στις κεντρικές τράπεζες

Μίνι sell off επικράτησε στις ασιατικές αγορές την Δευτέρα μετά το πτωτικό κλείσιμο στη Wall Street την Παρασκευή, καθώς το επενδυτικό κλίμα γίνεται ολοένα και περισσότερο απαισιόδοξο για την νομισματική πολιτική της Fed, φοβούμενο αύξηση των επιτοκίων άμεσα.

«Οι traders αποτιμούν το χειρότερο πιθανό σενάριο για την πορεία των επιτοκίων, κι αυτό έχει επηρεάσει τις κινήσεις στην αγορά ομολόγων, μετοχών και συναλλάγματος» σχολιάζει ο Stephen Innes, senior trader στην OANDA. «Η αυξανόμενη ανησυχία στους επενδυτές πηγάζει αφενός από το γεγονός

ότι η ΕΚΤ δεν επέκτεινε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, προκαλώντας sell off στα ομόλογα, κι αφετέρου, από την πεποίθηση ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο» προσθέτει.

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Fed Βοστώνης, Eric Rosengren, δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία αποδείχθηκε πιο ανθεκτική σε εξωγενείς παράγοντες κι ότι η σταδιακή σύσφιξη της πολιτικής είναι κατάλληλη πλέον».

Σύμφωνα με τον αναλυτή Chris Weston της IG το σχόλιο του Rosengren είναι καταλυτικό για την μεταβλητότητα της αγοράς.

Οι βασικότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες της Ασίας «έγραψαν» απώλειες άνω του 2%. Στην Αυστραλία ο ενεργειακός δείκτης έκλεισε με πτώση 3%, ο δείκτης πρώτων υλών με πτώση 3,23% και ο τραπεζικός δείκτης με απώλειες 2%. Κλειστές ήταν οι αγορές στη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία, την Ινδονησία, τη Σρι Λάνκα και τις Φιλιππίνες, λόγω αργίας.

Στις μετοχές, η Samsung κατέγραψε «βουτιά» 7%, διευρύνοντας τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, μετά τη σύσταση της εταιρείας προς τους χρήστες να σταματήσουν τη χρήση του smartphone Galaxy Note 7 καθώς το πρόβλημα με τις εύφλεκτες μπαταρίες του παραμένει.

Στην αγορά πετρελαίου, το Brent υποχώρησε κατά 1,9% στα 47,1 δολάρια και το αμερικανικό αργό κατά 2% στα 44,92 δολάρια.
Ο χρυσός για άμεση παράδοση κινείται σταθεροποιητικά στα 1.328,6 δολάρια η ουγγιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα