Μια καλή κουβέντα για το χρέος η νέα... «κόκκινη γραμμή»

της Σοφίας Ζαφείρη

Μία έστω γραπτή διαβεβαίωση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, φαίνεται ότι ζητά η Ελλάδα στο επόμενο Eurogroup, σε μία ύστατη προσπάθεια να υπάρξει κάποιο κέρδος από την αέναη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου

Bloomberg ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σε βουλευτές υποστήριξε ότι η Αθήνα έχει ως στόχο μία «κατάλληλη φρασεολογία» αναφορικά με το χρέος, ούτως ώστε να «λυθούν τα χέρια» της ΕΚΤ και τα ομόλογα της χώρας μας να ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Παράλληλα ο κ. Τσακαλώτος αποκάλυψε ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή ένα νέο πολυνομοσχέδιο με όλες τα προαπαιτούμενα που δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί, ώστε να κλείσει και το τελευταίο αγκάθι για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Δεν βγαίνουμε στις αγορές με υψηλά επιτόκια

Την ίδια ώρα δημοσίευμα του Reuters υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν προτίθεται να «βγει» στις αγορές εάν το κόστος δανεισμού της χώρας δεν υποχωρήσει από το 5%, και μάλιστα επικαλούμενο ανώτατο κυβερνητική πηγή. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή το επιτόκιο των 5ετών ελληνικών ομολόγων φθάνει στο 5,9%.

«Επιστροφή στις αγορές με έκδοση 5ετούς ομολόγου θα λάβει χώρα μόνο εάν το επιτόκιο υποχωρήσει από το 5%», φέρεται να δήλωσε η εν λόγω πηγή. Προκειμένου να υπάρξει, όμως, μία τέτοια πορεία ο μόνος τρόπος είναι τα ελληνικά ομόλογα να ενταχθούν στο QE.

Οι ειδικοί στις αγορές σταθερού εισοδήματος υποστηρίζουν ότι ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των αποδόσεων μεταξύ 0,75% και 1,5%.

Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ

Στο μεταξύ πάντως, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών χαρακτηρίζουν παντελώς ανυπόστατα τα δημοσιεύματα, τα οποία φέρουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, να λέει κατά την σημερινή, κεκλεισμένων των θυρών, ενημέρωση του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση αναζητά μία ​καλή λεκτική διατύπωση​ ή την κατάλληλη φρασεολογία​ για να πάρει την ποσοτική χαλάρωση.

Οι ίδιοι κύκλοι χαρακτήριζαν ανυπόστατα και εξίσου ευφάνταστα τα δημοσιεύματα που φέρουν τον υπουργό να λέει, κατά την ίδια κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση, ότι θα κατατεθεί πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο και των τελευταίων προαπαιτουμένων.

Keywords
Τυχαία Θέματα