Έρευνα ΟΗΕ: Υπερπληθυσμός και άθλιες συνθήκες διαβίωσης στα ελληνικά κέντρα για τους πρόσφυγες

Ιδιαίτερη ανησυχητική για την συνθήκες διαβίωσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα είναι η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύει κατ' αποκλειστικότητα το protothema.gr.

Στο περιεχόμενο της έκθεσης γίνεται λόγος «για απίστευτο συνωστισμό» στα καμπ φιλοξενίας, για «έλλειψη αστυνόμευσης», για υπαλλήλους κρατικών υπηρεσιών που απουσιάζουν τα Σαββατοκύριακα με αποτέλεσμα να δημιουργείται μπάχαλο και σε αρκετές των

περιπτώσεων η κατάσταση να ξεφεύγει εκτός ελέγχου, για έλλειψη επαρκούς σίτισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που έχουν δημιουργήσει «αισθήματα νευρικότητας, αγανάκτησης, κατάθλιψης και σύγχυσης στους μετανάστες».

Ο Ειδικός Εισηγητής ανησυχεί ιδιαίτερα για τις ανεπαρκείς συνθήκες κράτησης και την χαοτική κατάσταση στα κέντρα κράτησης και αναγνώρισης, όπου διαπιστώνει έναν απίστευτο συνωστισμό με οικογένειες να διαβιούν στον ίδιο χώρο με νέους άντρες, την απουσία κρατικών υπηρεσιών τα Σαββατοκύριακα, την έλλειψη αστυνόμευσης και την ανεπαρκή διαδικασία περιφρούρησης των εγκαταστάσεων κράτησης.

Οι συνθήκες στα κέντρα κράτησης και αναγνώρισης, καθώς και στους ανοιχτούς καταυλισμούς στα νησιά του Αιγαίου είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικές εξαιτίας της υπερπληρότητας των εγκαταστάσεων. Τα κέντρα κράτησης και αναγνώρισης δεν διαθέτουν επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, αρκετά τρόφιμα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ο τεράστιος υπερπληθυσμός στα κέντρα κράτησης και αναγνώρισης, στους επίσημους και ανεπίσημους καταυλισμούς στην ηπειρωτική Ελλάδα, οι κατώτερης ποιότητας συνθήκες διαβίωσης, η έλλειψη επαρκούς σίτισης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και πληροφόρησης, έχουν δημιουργήσει αισθήματα νευρικότητας, αγανάκτησης, κατάθλιψης και σύγχυσης στους μετανάστες που φιλοξενούνται στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα. Απεργίες πείνας, βίαιες συγκρούσεις και απειλές για αυτοπυρπόληση καταγράφονται σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα