Μέσω γραφειοκρατικού κυκεώνα η ένταξη στον εξωδικαστικό

Της Ελένης Στεργίου

Γραφειοκρατία και πολύμηνες διαπραγματεύσεις θα υποστεί μια επιχείρηση που θέλει να προχωρήσει σε ρύθμιση χρέους με τους πιστωτές της, καθώς θα απαιτούνται περί τα 25 έγγραφα και πάνω από 20 βήματα για να μπορέσει να συμπεριληφθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Αν και το υπουργείο ανάπτυξης σε συνεργασία με την ειδική γραμματεία ρύθμισης ιδιωτικού χρέους ετοίμασαν μια καινοτόμα διαδικασία, μια υπόθεση μπορεί να διαρκέσει μέχρι και έξι μήνες. Σύμφωνα με τη κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα ο υπουργός οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητιου και ο ειδικός

γραμματέας ιδιωτικού χρέους Φώτης Κουρμούσης ο διακανονισμός θα γίνεται μέσω πλατφόρμας, στην οποία η επιχείρηση μπορει να μπει με τους κωδικούς του taxis. Αφου εγγραφεί θα εισάγει τα βασικά οικονομικά στοιχεία και θα υποβάλλει τα σχετικά δικαιολογητικά, διοτι στην πλατφόρμα, όπως εξήγησε ο κ. Κουρμούσης, θα μπορούν να συνδεθούν και οι τράπεζες.

"Αυτός ο νόμος δεν θεραπεύει ανισότητες”, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και συμπλήρωσε οτι”δε μπορούμε όμως να ξεχάσουμε τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας". Σύμφωνα με τον υπουργό, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εισάγεται στην αρμόδια επιτροπή της βουλής και θα τεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια στα τέλη Απριλίου, ενω τονιςε πως δεν μπορεί να εχουμε πλήρη εικόνα πόσες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να υπαχθούν. Σημείωσε πως ο μηχανισμός δίνει την δυνατότητα στην επιχείρηση να διαπραγματευτεί σε μια μόνο διαδικασία με το σύνολο των πιστωτών της, η διαδικασία γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρμουση, με την ολοκλήρωση αυτού του βήματος της αίτησης προκύπτει πλέον περιουσιολόγιο των επιχειρήσεων καθώς και των επιχειρηματιών και συγγενικών προσώπων τους ούτως ώστε να αποφεύγονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Στον εξωδικαστικό συμβιβασμό εντάσσεται το σύνολο των πιστωτών του οφειλέτη, από τράπεζες, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές και εργαζόμενοι. Η διαδικασία είναι και ίδια τόσο για τις μικρές όσο και για τις μεγάλες επιχειρήσεις με μόνη διαφοροποίηση τη συμμετοχή εμπειρογνώμονα, η οποία για τις μικρές επιχειρήσεις είναι προαιρετική.

Ο όγκος των πιστοποιητικών και των εγγράφων που απαιτούνται για την ένταξη στη ρύθμιση είναι εξίσου μεγάλος και η συγκέντρωσή τους ιδιαίτερα χρονοβόρα. Ενδεικτικό της γραφειοκρατίας του νόμου είναι ότι μόνο για την υποβολή της αίτησης για την ένταξη στη διαδικασία απαιτούνται 25 έγγραφα, βεβαιώσεις και πιστοποιητικά και 19-20 βήματα κατά τη διαδικασία.

Η πρόβλεψη φορά όλες τις επιχειρήσεις με συνολικές οφειλές έως και τις 31/12/2016 από 20.000 ευρώ και άνω, που είναι σε λειτουργία.

Το νομοσχέδιο προσφέρει δύο βασικά οφέλη: α) ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσια και τα Ασφαλιστικά Ταμεία μέχρι και σε 120 μηνιαίες δόσεις (10 έτη) και β) ελάχιστη καταβολή 50 ευρώ.

Ο οφειλέτης αφού εκκινήσει την διαδικασία, μπορεί να διαπραγματευτεί σε συγκεκριμένο πλαίσιο με τους πιστωτές και να εγκρίνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Οι υποβολές αιτήσεων θα γίνονται από τον Ιούλιο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα