Και ο Πορτογάλος ΥΠΟΙΚ στην κούρσα διαδοχής του Ντάισελμπλουμ

Την υποψηφιότητα του υπουργού Οικονομικών της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο, για την προεδρία του Eurogroup, αναμένεται να προωθήσει η Λισαβόνα, επιδιώκοντας την αντικατάσταση του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Υπενθυμίζεται ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα, είχε αντιδράσει άμεσα και έντονα για τις εμπρηστικές δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, για τις χώρες του Νότου και είχε ζητήσει την παραίτησή του από την προεδρία του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Το πότε θα αντικατασταθεί ο Ολλανδός πολιτικός εξαρτάται από τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης

στην Ολλανδία, καθώς μέχρι να συγκροτηθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα, ο Ντάισελμπλουμ θα εκτελεί χρέη υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών και επομένως, θα δύναται να ηγείται της συνεδρίασης του Eurogroup.

Το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει, μεταξύ άλλων, και τη σημερινή 3η Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Νότου, η οποία πραγματοποιείται στη Μαδρίτη με τη συμμετοχή των ηγετών της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Ελλάδας και της Μάλτας.

Πάντως, επικρατέστερος για τη θέση της «κεφαλής» του Eurogroup, εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γιερκ Σέλινγκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα