Μεικτά πρόσημα στην Ασία - Σε χαμηλό 8 ετών το γιουάν

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές την Παρασκευή λόγω έντονης μεταβλητότητας στην αγορά συναλλάγματος, μετά την υποχώρηση του γιουάν σε νέο χαμηλό από το 2008 έναντι του δολαρίου και την αποδυνάμωση του γεν.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας όρισε την ισοτιμία στο 6,9508. Στην προσπάθειά τους να μειώσουν τις εκροές κεφαλαίων, οι αξιωματούχοι ξοδεύουν τα ξένα αποθεματικά για να στηρίξουν το κινεζικό νόμισμα, ειδικά μετά την

αύξηση των επιτοκίων από τη Fed και την άνοδο του δολαρίου σε υψηλό 14 ετών.

Οι κινεζικοί δείκτες έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος.

Το ιαπωνικό χρηματιστήριο έκλεισε ανοδικά, χάρη στο αδύναμο γεν, το οποίο συνήθως στηρίζει τις εξαγωγικές μετοχές. Με απώλειες έκλεισε και ο αυστραλιανός δείκτης, εξαιτίας της «βουτιάς» των μετοχών χρυσού. Ο κλαδικός δείκτης υποχώρησε κατά 6,7%.

Ενδεικτικά, η Newcrest Mining έκλεισε με απώλειες 4,7%, η Evolution Mining υποχώρησε κατά 8,26% και η Alacer Gold έκλεισε με απώλειες 1,3%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε έναντι των υπολοίπων νομισμάτων.

Το γεν έκλεισε αποδυναμώθηκε έναντι του δολαρίου, στα 118,13, ενώ το αυστραλιανό δολάριο διαμορφώθηκε στο $0,7357.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση κινήθηκε στα 1.130,66 δολάρια η ουγγιά, κοντά σε χαμηλό 11 μηνών.

«Ο χρυσός δέχτηκε πλήγμα από το ράλι του δολαρίου και οι μετοχές χρυσού βρέθηκαν υπό πίεση ξανά. Το πετρέλαιο από την άλλη κινείται υψηλότερα. Η μείωση της παραγωγής για το επόμενο έτος στήριξαν την αγορά με πολλούς επενδυτές να αναζητούν ευκαιρίες στις ενεργειακές ή μεταλλευτικές μετοχές» σχολιάζει ο Ric Spooner, επικεφαλής αναλυτής αγορών στην CMC Markets.

Οι τιμές πετρελαίου κατά τη διάρκεια των ασιατικών αγορών ενισχύθηκαν, παρά την άνοδο του δολαρίου. Τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού ενισχύθηκαν κατά 0,6% στα 51,2 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα προθεσμιακά συμβόλαια του Brent ενισχύθηκαν κατά 0,5% στα 54,28 δολάρια το βαρέλι.

Keywords
Τυχαία Θέματα