Μεικτά πρόσημα στην Ασία - Νέα «βουτιά» 3% στην Κίνα

Νέα «βουτιά» για τις κινεζικές αγορές την Πέμπτη εν μέσω μεικτών προσήμων στα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς ούτε η νέα «ένεση» ρευστότητας από την Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας δεν κατάφερε να καθησυχάσει τους επενδυτές για την πορεία της οικονομίας και του πετρελαίου.

Ο Shanghai Composite υποχώρησε κατά 2,9% στις 2.657 μονάδες. Ο δείκτης

έχει καταγράψει πτώση κατά 25% από την αρχή του έτους. Ο δείκτης Shenzhen composite έκλεισε με πτώση 4,2% στις 1.629 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης διέγραψε τα αρχικά κέρδη κι έκλεισε με οριακές διακυμάνσεις.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας διοχέτευσε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας το μεγαλύτερο ποσό μετρητών στα τελευταία τρία χρόνια, χρησιμοποιώντας μια εβδομαδιαία λειτουργία, για να προλάβει μια συρρίκνωση της χρηματοδότηση εν όψει της αργίας, και να αντισταθμίσει ραγδαίες εκροές κεφαλαίων.

Σήμερα η κεντρική τράπεζα της Κίνας προσέφερε 340 δισ. γουάν (51,89 δισ. δολάρια) σε βραχυπρόθεσμα δάνεια, σε εμπορικές τράπεζες, σε μια συνηθισμένη λειτουργία της αγοράς χρήματος. Η κεντρική τράπεζα προσέφερε 440 δισ. γουάν μέσω παρόμοιων ενεργειών την Τρίτη, στο πρώτο σκέλος των ασκήσεων διαχείρισης της ρευστότητας, που λαμβάνει χώρα δύο φορές την εβδομάδα. Συνολικά, η κεντρική τράπεζα της Κίνας έχει διοχετεύσει αυτή την εβδομάδα 590 δισ. γουάν, που αποτελεί το μεγαλύτερο ποσό από τις αρχές Φεβρουαρίου 2013, όταν το ποσό είχε ανέλθει στα 662 δισ. γουάν.

«Θα δούμε σημάδια σταθεροποίησης αφού πλέον ο κινεζικός δείκτης έχει πλησιάσει το επίπεδο των 2.600 μονάδων. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα η διόρθωση πιθανότατα δεν έχει τελειώσει καθώς η πίεση για την υποτίμηση του γιουάν παραμένει μεγάλη» υποστηρίζει ο Zhang Haidong, επικεφαλής αναλυτής στην Jinkuang Investment Management στην Σανγκάη, ο οποίος έχει μειώσει τις τοποθετήσεις στις κινεζικές μετοχές σε λιγότερο από το 50% του συνολικού χαρτοφυλακίου του.

Ο MSCI Asia Pacific Index υποχώρησε κατά 0,2%.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei έκλεισε με πτώση 0,7% στις 17.041 μονάδες έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει έως και 1% καθώς ο οικονομικός σύμβουλός του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, Ετσούρο Χόντα, δήλωσε ότι κεντρική τράπεζα της χώρας πρέπει να προχωρήσει σε νέα μέτρα χαλάρωσης.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας συνεδριάζει την Παρασκευή για να αποφασίσει για την περαιτέρω πορεία της νομισματικής της πολιτικής. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα την αφήσει αμετάβλητη, παρόλο που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με χαμηλό πληθωρισμό και έντονη κερδοσκοπία από τις αγορές.

Ο δείκτης Kospi της Νοτίου Κορέας έκλεισε με άνοδο 0,5% στις 1.906 μονάδες. Η μετοχή της Samsung Electronics έκλεισε με πτώση 2,6% μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων δ' τριμήνου τα οποία έδειξαν πτώση 40% στην κερδοφορία εξαιτίας της πτώσης πωλήσεων στα smartphones.

Ο αυστραλιανός ASX 200 έκλεισε με κέρδη 0,6% στις 4.976 μονάδες, με τις χρηματοοικονομικές μετοχές να κλείνουν με κέρδη 0,5% και τις μετοχές πρώτων υλών με +0,8%.

Στα εμπορεύματα, το συμβόλαιο του WTI υποχώρησε κατά 1,5% στα 31,83 δολάρια, έχοντας καταγράψει άνοδο 2,7% στη Wall Street. Το συμβόλαιο του Brent υποχώρησε κατά 1,4% στα 32,65 δολάρια μετά από ράλι 4,1% στη Wall Street.

Ο χρυσός υποχώρησε κατά 0,6% στα 1.118 δολάρια η ουγγιά, διακόπτοντας το τριήμερο ανοδικό σερί.

Οι τιμές μετάλλων κατέγραψαν πτώση, με το αλουμίνιο να υποχωρεί κατά 0,5% και ο ψευδάργυρος να υποχωρεί κατά 1,6%. Πτώση 0,9% για τον χαλκό.

Στις μετοχές, ο κλάδος ενέργειας κατέγραψε μεικτά πρόσημα στην Ασία, με τις αυστραλιανές εταιρείες Santos και Woodside να κλείνουν με άνοδο 2,1% και 1,5% αντίστοιχα. Ωστόσο, στην Ιαπωνία η Inpex έκλεισε με πτώση 2,7%, η Japan Petroleum με πτώση 2,4% και η νοτιοκορεάτικη S-Oil με πτώση 1,7%.

Η κινεζική CNOOC υποχώρησε κατά 1,1% στο Χονγκ Κονγκ ενώ η China Petroleum έκλεισε με πτώση 0,5%.

Keywords
Τυχαία Θέματα