Μέι-Τραμπ: «Έτοιμοι» για μία νέα στενή σχέση Βρετανίας και ΗΠΑ

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα φαίνεται ότι ήταν η συνάντηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι και του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ όπως αποδεικνύει και η γεμάτη... άνεση κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών.

«Είναι η πρώτη επίσκεψη (σ.σ.: ηγέτη κράτους) και μας γεμίζει μεγάλη τιμή. Οι χώρες μας έχουν μία ιδιαίτερη σχέση, η οποία είναι μεγαλειώδης», ήταν η πρώτη δήλωση του κ. Τραμπ, ο οποίος φρόντισε να θυμίσει σε όλους ότι η μητέρα του γεννήθηκε στη Σκωτία.

Οι δύο ηγέτες έδειξαν σαφώς ότι προσδοκούν σε μία αγαστή συνεργασία, κυρίως σε εμπορικό επίπεδο, αν και κατέστη

φανερό ότι έχουν εντελώς διαφορετικές απόψεις σε αρκετά θέματα, όπως για παράδειγμα τον ρόλο του ΝΑΤΟ.

Τι είναι αυτό, όμως, που τους ενώνει; Όπως υπογράμμισε η κυρία Μέι «μοιραζόμαστε ένα κοινό πολικό όραμα, το οποίο είναι ότι οι κυβερνήσεις μας και οι οικονομίες μας θέλουμε να δουλεύουν για το καλό των απλών ανθρώπων, των εργαζομένων». Παράλληλα ανακοίνωσε ότι ο κ. Τραμπ θα επισκεφθεί και επισήμως τη Βρετανία εντός των επόμενων μηνών κατόπιν επίσημης πρόσκλησης της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Τραμπ οι ΗΠΑ επιθυμούν να συνάψουν μία νέα εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία, αμέσως μόλις η χώρα έχει την νομική ικανότητα να το πράξει, με δεδομένο ότι παραμένει μέλος της Ε.Ε., ενώ χαρακτήρισε ως «ευλογία για τη Βρετανία το Brexit».

Σαφώς ένα από τα θέματα που οι δύο ηγέτες μοιάζουν να διαφωνούν είναι η στάση των χωρών τους έναντι στη Ρωσία. Η κυρία Μέι ξεκαθάρισε ότι οι κυρώσεις κατά της Μόσχας θα πρέπει να διατηρηθούν, ενώ ο κ. Τραμπ έσπευσε να υποστηρίξει ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πει οτιδήποτε με δεδομένο μάλιστα ότι «δεν γνωρίζω τον κ. Πούτιν. Πιστεύω ότι θα τα πάμε καλά. Αλλά πρέπει να ξέρετε ότι για εμένα ισχύει σε όλα τα θέματα το «Πρώτα η Αμερική»».

Keywords
Τυχαία Θέματα