Με μηνύσεις απειλούν οι Τούρκοι εισαγωγείς φυσικού αερίου την Gazprom

Οι ιδιωτικές εταιρείες εισαγωγής φυσικού αερίου προς την Τουρκία είναι έτοιμες να προσφύγουν στο δικαστήριο ξεκινώντας διαμάχη με τον ρωσικό κολοσσό Gazprom, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet η οποία επικαλείται ανώνυμες πηγές.

Αφορμή στάθηκε το γεγονός πως τον περασμένο μήνα, η Gazprom μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου κατά σχεδόν ένα τέταρτο προς την Τουρκία μετά την αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία με τους εισαγωγείς σχετικά με τις εκπτώσεις.

Οι τουρκικές εταιρείες θέλουν να διατηρήσουν το 10,25% της έκπτωση που δόθηκε από την Gazprom το 2015. Όμως, η ρωσική εταιρεία σταμάτησε την έκπτωση στις αρχές του τρέχοντος έτους, λόγω της κατάρρευσης των τιμών της ενέργειας.

Ως αποτέλεσμα, οι παραδόσεις προς την Τουρκία μειώθηκαν κατά 23% , σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Οι εισαγωγείς που επηρεάζονται είναι η Enerco Enerji, η Bosphorus Gaz, η Avrasya Gaz, η Shell, Bati Hatti και η Kibar Enerji. Συνολικά, εισάγουν 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου ετησίως.

Οι εισαγωγείς λένε ότι το γεγονός πως σταμάτησε η έκπτωση βλάπτει τις επιχειρήσεις τους, και θέλουν να λύσουν τη διαφορά με εποικοδομητικό και θετικό τρόπο, σύμφωνα με την Hurriyet.

Keywords
Τυχαία Θέματα