Από Σένγκεν μέχρι Brexit, οι κίνδυνοι για την ΕΕ αυξάνονται

Δεν είναι μόνο τα κίνητρα της ΕΚΤ που μπορεί να πλήξουν το ευρώ.

Οι ανησυχίες και τα ανοικτά μέτωπα πληθαίνουν, με την πιθανότητα ενός Brexit, και το προσφυγικό πρόβλημα το οποίο πλημμυρίζει την Ευρώπη, με την πολιτική αστάθεια στην Ιρλανδία και την Ισπανία, όλα αυτά συνθέτουν ένα κοκτέιλ επικινδυνότητας για το ευρώ. Εάν το συνδυάσει κανείς με τους υπολογισμούς των οικονομολόγων για περαιτέρω αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ, και την μείωση των επιτοκίων, οι επενδυτές

αναρωτιούνται για πόσο θα κρατήσει κάτι τέτοιο.

Το ευρώ βρίσκεται σε πολύ άσχημο σημείο, μετά την στερλίνα η οποία βρίσκεται σε ακόμη χειρότερο, τον τελευταίο μήνα. Ένα επιπλεόν σημάδι ανησυχίας, ο δείκτης των προσδοκιών των επενδυτών για μεταλλαγές τιμών, έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012 όταν ο Mario Draghi είχε ανακοινώσει πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να βελτιώσει και να προστατεύσει το ευρώ.

Αν και η μείωση της ισοτιμίας του νομίσματος μπορεί να οδηγήσει στην ενδυνάμωση της περιοχικής οικονομίας με την αύξηση εξαγωγή, οι τελευταίες πτώσεις μπορεί να σημάνουν ένα πιο δύσκολο περιβάλλον για την ευρωζώνη. Ένα Brexit θα πλήξει κατά πολύ το εμπόριο και θα οδηγήσει σε πρωτοφανή πολιτικά προβλήματα για την ΕΕ, ενώ παράλληλα θα γίνεται και η υπερπροσπάθεια διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος., με την Σένγκεν ήδη να απειλείται.

Keywords
Τυχαία Θέματα