Με δανεισμό αλλά νωρίτερα οι συντάξεις του Μαΐου

Της Μαίρης Λαμπαδίτη

Με «εσωτερικό» δανεισμό 210 εκατ. ευρώ από τα Ταμεία των υπαλλήλων του Δημοσίου, των δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων και της ΔΕΗ, θα καταβάλει το ΙΚΑ τις συντάξεις του Μαϊου, σύμφωνα με την πάγια τακτική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια.

Οι συντάξεις λόγω του Πάσχα ελλείψει δώρου, θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων λίγες ημέρες νωρίτερα.

Συγκεκριμένα,

η σύνταξη για τους δικαιούχους του ΙΚΑ και του Δημοσίου θα καταβληθεί στις 27 Απριλίου, Μ. Τετάρτη, ενώ στους δικαιούχους του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ θα καταβληθεί στις 25 του μηνός Μ. Δευτέρα.

Παράγοντες της ασφάλισης εκφράζουν ανησυχία ότι αν προκληθεί οικονομική ασφυξία λόγω της καθυστέρησης υπογραφής της συμφωνίας με τους δανειστές, τα έσοδα από εισφορές θα σημειώσουν κάμψη. Ειδικά στον ΟΑΕΕ τα έσοδα σε σύγκριση με πέρυσι έχουν μειωθεί κατά 25% καθώς σχεδόν οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες δεν καταβάλουν εισφορές λόγω των δυσχερειών και των λουκέτων στην αγορά. Ενδεικτικό είναι ότι τα έσοδα του οργανισμού τον Απρίλιο ανήλθαν σε 1 .077 εκ ευρώ ενώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι ήταν 1.450 εκ. ευρώ. Αντίθετα τα επίπεδα εισπραξιμότητας στο ΙΚΑ παραμένουν σε καλά επίπεδα καθώς αυξάνονται οι ασφαλισμένοι, όπως διαπιστώνει και το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Ωστόσο η αύξηση των ασφαλισμένων δεν αφορά θέσεις πλήρους αλλά μερικής απασχόληση η οποία τα τελευταία χρόνια έχει εκτοξευτεί από το 4% στο 25%. Οι συνδικαλιστές έχουν πολλές φορές τονίσει ότι πρόκειται για τρικ προκειμένου να καταβάλλεται το μικρότερο ασφάλιστρο ενώ στην πραγματικότητα ο εργαζόμενος απασχολείται τουλάχιστον 8 ώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα