Με Placement στο Χ.Α. η πώληση ΟΤΕ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ

του Αργύρη Παπαστάθη

Τον κοινό παρονομαστή στον σχεδιασμό της αξιοποίησης των συμμετοχών του σε ΟΤΕ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ σχεδιάζει να αξιοποιήσει η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, που δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι αυτές οι εταιρείες είναι εισηγμένες στο

Χρηματιστήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ, ίσως για πρώτη φορά από την έναρξη λειτουργίας του, θα αξιοποιήσει τις αγορές χρήματος και τα εργαλεία που αυτές προσφέρουν προκειμένου να προσελκύσει ευρύ αλλά και σημαντικό ενδιαφέρον, καθώς σε αυτές τις εταιρείες τα ποσοστά που έχει προς διάθεση είναι μειοψηφικά.

Το 5% του ΟΤΕ, το 17% της ΔΕΗ, το 11% της ΕΥΔΑΠ και το 24% της ΕΥΑΘ είναι τα πακέτα μετοχών που το επόμενο διάστημα καλείται να διαχειριστεί το Ταμείο, με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας να μιλούν να έναρξη των διαγωνιστικών διαδικασιών μέσα στον Μάρτιο.
Οπως δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Αρης Ξενόφος, ξεκάθαρο πλάνο για τις συμμετοχές του Ταμείου σε εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα υπάρξει μέσα στο επόμενο δίμηνο, αφού ο κύκλος των συζητήσεων με τους συμβούλους είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Επιταχυντής για την οικονομία

Σαφώς η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ καλείται να φέρει το μέγιστο δυνατό οικονομικό όφελος από την αξιοποίηση αυτών των ποσοστών, καθώς τα έσοδα του Ταμείου θα κατευθύνονται για την ελάφρυνση του χρέους. Ωστόσο, η νέα στρατηγική προσέγγιση των ιδιωτικοποιήσεων θέλει οι κινήσεις αυτές, αξιοποιώντας κάθε δυνατό εργαλείο που προσφέρουν οι αγορές κεφαλαίου, οι διαφορετικές πλατφόρμες κ.λπ., να προσδώσουν όφελος στο ευρύ κοινωνικό σύνολο και να λειτουργήσουν ως επιταχυντής για την οικονομία.

Γνώστες των κεφαλαιαγορών, τόσο ο κ. Ξενόφος όσο και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Ριχάρδος Λαμπίρης βλέπουν, σύμφωνα με πληροφορίες, μια ευκαιρία η οποία συνδέεται με τις προοπτικές της χώρας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και με την κινητικότητα που υπάρχει στο ελληνικό χρηματιστήριο. «Μια σειρά κινήσεων θα μπορούσε να ζεστάνει την αγορά», σχολίασε σχετικά παράγοντας με γνώση της αγοράς.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Άρης Ξενόφος

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι στρατηγικοί και χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του Ταμείου θα εισηγηθούν το επόμενο διάστημα τις εναλλακτικές, και στη συνέχεια η νέα διοίκηση, αφού τις αποτιμήσει και τις αξιολογήσει, θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις. Πάντως, όλα δείχνουν ότι, αν και οι σκέψεις υπάρχουν, δεν έχουν ωριμάσει ακόμη. Αυτό που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο είναι ότι για το 17% της ΔΕΗ, αν δεν κλείσει το ζήτημα των λιγνιτικών μονάδων, το ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορεί να προχωρήσει σε διαγωνισμό.

Εγγυητής επαγγελματισμού το Υπερταμείο

Ενισχυτικά ως προς αυτή την προοπτική λειτουργεί και το γεγονός ότι το Υπερταμείο (ή Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. - EΕΣΥΠ) θα μεριμνά για την ορθή διοίκηση και την προοπτική των κρατικά ελεγχόμενων επιχειρήσεων. Ετσι, εδώ και λίγες ημέρες μεταβιβάστηκαν από το Δημόσιο στο Υπερταμείο το 34% της ΔΕΗ (το 17% παραμένει στο ΤΑΙΠΕΔ), το 50,3% της ΕΥΔΑΠ και το 51% της ΕΥΑΘ.

Οπως έγινε γνωστό από το Υπερταμείο, σκοπός του είναι να συγκεντρώσει κάτω από μια ενιαία δομή τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων συμμετοχών σε στρατηγικής σημασίας δημόσιες επιχειρήσεις, και να προωθήσει νέα πρότυπα, αξιοποιώντας όλες τις ευκαιρίες της σύγχρονης εποχής που θα οδηγήσουν στην αναμόρφωση του πλαισίου διαχείρισης.

Προ ημερών ο πρόεδρος του Υπερταμείου Γιώργος Διαμαντόπουλος εξήγησε ότι «η προτεραιότητα της ΕΕΣΥΠ είναι οι δημόσιες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Σταδιακά, θα πρέπει να τις δούμε όλες, αλλά είναι σίγουρο ότι το βάρος θα πέσει στις μεγαλύτερες και σε αυτές που σήμερα έχουν μεγάλα ελλείμματα ή δεν προσφέρουν την ποιότητα υπηρεσιών που αναμένει ο κόσμος».

Mε βάση τις νόρμες του Υπερταμείου, όλες οι ΔΕΚΟ που πέρασαν σε αυτό θα πρέπει να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και σύμφωνα με τον κώδικα ορθής πρακτικής του ΟΟΣΑ. Σε κάθε περίπτωση, οι διοικήσεις θα αξιολογηθούν και θα παραμείνουν μόνο όσες περάσουν την αξιολόγηση. Η νέα αυτή συνθήκη εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει θετικά για την εμπιστοσύνη αν επιλεγεί τελικά η αξιοποίηση των αγορών χρήματος

Το EuroWorking και το χρέος

Το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων είναι κομβικό τόσο για την ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος όσο και για τη μείωση του χρέους. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το Εurogroup της περασμένης Δευτέρας ανέθεσε στο EuroWorking Group την επαλήθευση της πλήρους εφαρμογής των εκκρεμών προαπαιτούμενων στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων.
Αξιωματούχοι των Βρυξελλών άλλωστε έχουν διαμηνύσει στην Αθήνα ότι το Eurogroup θα δυσκολευτεί να δώσει κάτι παραπάνω στην Ελλάδα για το χρέος το καλοκαίρι αν η χώρα δεν φανεί πρόθυμη να συνεισφέρει από τη δική της πλευρά. Αν η Ελλάδα δεν τρέξει τις ιδιωτικοποιήσεις που έχει υποσχεθεί, από τις οποίες θα προέλθουν έσοδα που θα μειώνουν το δημόσιο χρέος, οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να έχουν μειωμένο κίνητρο (έως και απροθυμία) να βάλουν το χέρι στην τσέπη ή να υποστούν απώλειες για τη μείωση του στοκ του ελληνικού χρέους.

Με βάση την Εκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν, το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να εισπράξει 1 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις ως το καλοκαίρι. Επίσης, ως το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για την πώληση του 30% του «Ελευθέριος Βενιζέλος», του 65% της ΔΕΠΑ, του 5% του ΟΤΕ και του 35% των ΕΛ.ΠΕ.

Τον Ιούνιο, δε, ακολουθεί η πώληση του 17% της ΔΕΗ ή μια διαδικασία με αντίστοιχο όφελος, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η πώληση των λιγνιτικών μονάδων. Συνολικά, από τις ιδιωτικοποιήσεις προβλέπονται έσοδα 17 δισ. ευρώ από το 2017 ως το 2060.

Το πιο σημαντικό κεφάλαιο, όμως, είναι το Ελληνικό, θέμα στο οποίο οι Βρυξέλλες προσδίδουν ιδιαίτερη συμβολική σημασία. Μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες και ο ανάδοχος να μπορεί να καταβάλει τα 300 εκατ. ευρώ της πρώτης δόσης και να προχωρήσει με την έκδοση των αδειών.

Keywords
Τυχαία Θέματα