Μ. Ντράγκι: Η νομισματική πολιτική που ακολουθούμε εξακολουθεί να είναι η κατάλληλη

Οι προοπτικές για την οικονομία σταδιακά βελτιώνονται, τα ρίσκα ωστόσο παραμένουν, ανέφερε ο επικεφαλής της ΕΚΤ

Η νομισματική πολιτική που ακολουθούμε συνεχίζει να είναι η κατάλληλη, επανέλαβε ο επικεφαλής της ΕΚΤ. Μάριο Ντράγκι, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει «επαρκής εμπιστοσύνη», ώστε να αλλάξει την τακτική της.

«Είμαστε βέβαιοι ότι η πολιτική μας λειτουργεί και ότι οι προοπτικές για την οικονομία σταδιακά βελτιώνονται», ανέφερε, μιλώντας σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη.

«Ακόμα

κι έτσι, όμως, δεν έχουμε ακόμη επαρκείς ενδείξεις ώστε να αλλάξουμε στην πράξη την εκτίμησή μας για τις προοπτικέ του πληθωρισμού – που εξακολουθεί να εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τη νομισματική πολιτική. Ως εκ τούτου, μια επαναξιολόγηση της τρέχουσας πολιτικής μας δεν ενδείκνυται στο στάδιο αυτό», πρόσθεσε.

Όπως είπε, οι αγορές assets θα συνεχιστούν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2017 ή και παραπάνω αν χρειαστεί και, σε κάθε περίπτωση, μέχρι να δούμε μια βιώσιμη προσαρμογή του πληθωρισμού στα επίπεδα που έχουμε θέσει ως στόχο.

Τα επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή και σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένο διάστημα και, σε κάθε περίπτωση, μετά και τη λήξη του προγράμματος των αγορών περιουσιακών στοιχείων.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ εξήγησε πως στην ευρωζώνη, μέχρι πρόσφατα, η πραγματική ανάπτυξη και ο πληθωρισμός ήταν υπερβολικά χαμηλά, για να ενισχυθεί η μακροοικονομική απομόχλευσης, οπότε η βελτίωση του ισολογισμού έπρεπε να λάβει χώρα μέσω της πιο επώδυνης οδού, με στόχο τη μακροοικονομική σταθεροποίηση.

«Να θυμίσουμε ότι υπάρχουν δύο τύποι απομόχλευσης: η μακροοικονομική απομόχλευση – δηλ. η μείωση του χρέους μέσω της αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ - και απομόχλευση του ισολογισμού, δηλαδή η εξόφληση ή η διαγραφή του χρέους. Ιστορικά, οι πιο δραστικές διαδικασίες απομόχλευσης, έχουν στηριχθεί στους δύο μηχανισμούς. Αλλά η συμβολή της αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ ήταν πάντα καθοριστική για την επιτυχία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, το ευρώ σε χαμηλό τριών εβδομάδων, με τις απώλειες νωρίτερα απώλειες να ξεπερνούν το 0,30%, σημειώνοντας αρνητικές τάσεις από τη στιγμή που άρχισαν οι δηλώσεις Ντράγκι.

Οι αναλυτές, πάντως, αναμένουν την ομιλία του προέδρου της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν. Είναι γνωστό πως ο Γερμανός τραπεζίτης ανήκει στις φωνές που ζητούν επίμονα τον τερματισμό της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Ο Βάιντμαν αναμένεται ότι θα επισημάνει πως οι κίνδυνοι μειώνονται καθώς η οικονομία της Ευρώπης αποκτά δυναμική.

Σύμφωνα με τoυς αναλυτές, τα σχόλιά του αναμένεται ότι θα αντιστρέψουν τις απώλειες για το ευρώ. Όπως αναφέρει η ING, το κοινό νόμισμα ενδέχεται να ενισχυθεί στο 1,0740 έναντι του δολαρίου, από 1,064 αυτή την ώρα.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας είχε εκφράσει χθες την ελπίδα ότι σε ένα χρόνο από σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχει μειώσει το μηνιαίο ύψος αγορών ομολόγων,

«Κατά τη γνώμη μου, πλησιάζει ο καιρός που δεν θα χρειάζεται να πατάμε τέρμα το γκάζι, αλλά να σηκώσουμε ελαφρά το πόδι», είπε ο κ. Βάιντμαν, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

Πρόσθεσε πως «γενικά δεν (προχωρώ) σε εικασίες σχετικά με μελλοντικές αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ». Σε προδημοσίευση της συνέντευξης, πάντως, ο κ. Βάιντμαν είχε πει πως θα ήταν καλό, αν σε ένα χρόνο από σήμερα η ΕΚΤ δεν αγόραζε καθόλου ομόλογα.

Keywords
Τυχαία Θέματα