Λύσεις, λύσεις, λύσεις!

Το περασμένο Σάββατο αγόρασα το βιβλίο του δημοσιογράφου Τζόναθαν Τέπερμαν «Λύσεις Υπάρχουν - Δέκα παραδείγματα από χώρες που έλυσαν μεγάλα προβλήματα της εποχής μας» (εκδόθηκε και κυκλοφορεί με πρωτοβουλία του Οργανισμού Έρευνας και Ανάλυσης διαΝΕΟσις σε μετάφραση της Σώτης Τριανταφύλλου).

Τις επόμενες μέρες άρχισα στα διαλειμματα της δουλειάς να το ξεφυλλίζω ξεκινώντας ένα παιχνίδι ανάμεσα στις χώρες, τα προβλήματα και τις λύσεις. Στάθηκα και στέκομαι ιδιαίτερα στη λέξη «Λύσεις». Προσοχή,

δεν είναι προτεινόμενες λύσεις από ένα think tank για παράδειγμα αλλά για λύσεις που δόθηκαν από πολιτικές ηγεσίες και λύσεις που «δούλεψαν» φέρνοντας αποτελέσματα.

Ο έμπειρος δημοσιογράφος και συγγραφέας Τέπερμαν (αρχισυντάκτης του διεθνούς εμβέλειας και εγκυρότητας περιοδικού Foreign Affairs) παρουσιάζει ως απόσταγμα βιωμένης εμπειρίας δέκα παραδείγματα λύσεων από ισάριθμες χώρες στα 4 σημεία του ορίζοντα – σε Ανατολή και Δύση, σε Νότο και Βορρά. Αξίζει να διαβαστούν και να μελετηθούν και τα 10 – ένα προς ένα.

1. Κέρδη για τον λαό /Πώς η Βραζιλία μοιράζει λεφτά
2. Αφήστε τους καλούς να μπουν/ Η μεταναστευτική επανάσταση του Καναδά
3. Εξοντώστε τους με καλοσύνη/ Πώς η Ινδονησία συνέτριψε και προσεταιρίστηκε τους ισλαμιστές εξτρεμιστές της
4. Πώς να ζεις μετά την τραγωδία/ Η σπαρακτική συμφιλίωση της Ρουάντα
5. Περιμένοντας το χειρότερο/Πώς η Σιγκαπούρη νίκησε τη διαφθορά
6. Τα διαμάντια δεν είναι παντοτινά/Πώς η Μποτσουάνα νίκησε την «κατάρα των πόρων»
7. Αυτή η γη είναι δική μου/ Γιατί η επανάσταση του σχιστόλιθου δεν θα μπορούσε να συμβεί πουθενά παρά μόνο στις ΗΠΑ
8. Φτιάξε το θαύμα με τα χέρια σου/ Πώς η οικονομία της Νότιας Κορέας αναπτύσσεται αέναα
9. Δώσε για να πάρεις/ Πώς η κυβέρνηση του Μεξικού ξαναπήρε μπρος
10. Η Μέθοδος «Κάν' το μόνος σου»/ Πώς η Πόλη της Νέας Υόρκης αντιμετώπισε την τρομοκρατία μόνη της

Μα πάνω από όλα το παράδειγμα υπ΄ αριθμόν 9. Δώσε για να πάρεις /Πώς η κυβέρνηση του Μεξικού ξαναπήρε μπρος. Ένα παράδειγμα προκλητικό για την ίδια την ελληνική περίπτωση. Οι Μεξικάνοι τόλμησαν αυτό που δεν κάναμε εμείς. Πήραν πάνω τους την ευθύνη για ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και το έκαναν πράξη. Τα μεγάλα κόμματα συνεργάστηκαν και συμφώνησαν σε μια σειρά από 85 σημαντικές μεταρρυθμίσεις που χρειαζόταν επειγόντως η χώρα, και στη συνέχεια τις πέρασαν μία-μία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Εν ολίγοις, μια μεταρρυθμιστική επανάσταση! Ενα μεξικανικό "Μνημόνιο"!

Ο Τέπερμαν μίλησε με τους ανθρώπους που συμμετείχαν και περιγράφει το πώς υλοποιήθηκε αυτό το σπάνιο πείραμα πολιτικής συναίνεσης. Ο Τέπερμαν ήρθε και στην Αθήνα ως ομιλητής – και μόνον ως ομιλητής σε μια εκδήλωση. Θα μπορούσε όμως να μιλήσει σε όλο τον κόσμο και για το ελληνικό παράδειγμα αν το εγχώριο πολιτικό προσωπικό κατέβαζε στα χαμηλά τον πήχη των κομματικών εγωισμών και συμφερόντων και άρχιζε να κοιτάζει προς την πλευρά των συμφερόντων της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών που καταδυναστεύουν οι διαχρονικές αντιλήψεις του κομματικού κράτους και των «στρατευμάτων» του.

Keywords
Τυχαία Θέματα