ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Τα «μαζεύει» η Κονιόρδου μετά τις αντιδράσεις για το νέο μπλόκο στην επένδυση

08:38 4/5/2017 - Πηγή: BankWars

(upd) Αναδίπλωση από την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, μετά τις αντιδράσεις για τα νέα εμπόδια στην επένδυση του Ελληνικού.

Με νεώτερη ανακοίνωσή της και μετά την αποκάλυψη της επιστολής της από τις 13 Απριλίου για το θέμα, η κ. Κονιόρδου υποστηρίζει ότι «ύστερα από ενδελεχή έλεγχο» έγινε αντιληπτό ότι «δεν υπάρχουν νέα στοιχεία» που να δικαιολογούν την αναπομπή του θέματος στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων.

Η υπουργός

Πολιτισμού έδωσε τελικά την…άδειά της για να προχωρήσει η επένδυση, αναγκαστικά βεβαίως, αφού όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, υπήρξε έντονη αντίδραση στο Μέγαρο Μαξίμου για την παρέμβασή της.

Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ:

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου ανακάλεσε την αναπομπή προς το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) της επανεξέτασης τριών κτηρίων του Ελληνικού ως προς τον χαρακτηρισμό τους ή μη ως μνημείων. Η ανάκληση έγινε ύστερα από ενδελεχή έλεγχο του σχετικού φακέλου κατά τον οποίο διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχουν νέα στοιχεία τα οποία δεν συνεκτιμήθηκαν στην αρχική εξέταση ώστε να αιτιολογείται η αναπομπή του θέματος.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από γνωμοδότηση του ΚΣΝΜ και Υπουργική Απόφαση του περασμένου Δεκεμβρίου (ΥΠΠΟΑ ΓΔΑΜΤΕ/ΔΠΑΝΣΜ/418724/38577/5515/14-12-2016), είχε αποφασιστεί ο μη χαρακτηρισμός ως μνημείων των συγκεκριμένων κτηρίων. Η απόφαση ήταν σαφής για το κέλυφος του αρχικού κτηρίου του Δυτικού Αεροσταθμού, για τον παλαιό Πύργο Ελέγχου του Αεροσταθμού καθώς και για τον αρχικό πυρήνα του συγκροτήματος του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Αθηνών.

Η γνωμοδότηση ήταν ομόφωνη ως προς το κτήριο του Δυτικού Αεροσταθμού καθώς κρίθηκε πως «έχει υποστεί σοβαρές αλλοιώσεις, και η αυθεντικότητά του έχει απολεσθεί λόγω των πολλών επεμβάσεων που έχει δεχτεί». Ως προς τα άλλα δύο κτήρια κρίθηκε πως δεν διαθέτουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που επιβάλλει ο νόμος 3028/2002, άρθρο 6, παρ 1γ, για τον χαρακτηρισμό ως μνημείων, κτηρίων νεώτερων των 100 ετών

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Θέατρο σκιών με τα αρχαία στο αεροδρόμιο του Ελληνικού – Νέο μπλόκο της επένδυσης

Νέο “μπλόκο” στην επένδυση της Lamda Development στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, σε μια εποχή που υποτίθεται ότι…οι επενδύσεις θα τρέξουν. Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου ανοίγει εκ νέου θέμα διατηρητέων κτηρίων στο παλαιό αεροδρόμιο, αναπέμποντας απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής.

Με επιστολή της η κυρία Κονιόρδου ζητά να επανεξεταστούν οι περιπτώσεις άλλων τριών κτηρίων, αποδεχόμενη εν μέρει τις ενστάσεις της “Επιτροπής Αγώνα” για το Ελληνικό ενώ στην προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου είχε κριθεί διατηρητέο μόνο ένα κτήριο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η κίνηση της υπουργού Πολιτισμού εγείρει και θέμα εγκυρότητας καθώς για να ζητήσει αναπομπή πρέπει να έχει διαπιστωθεί πλάνη του Συμβουλίου ή να έχουν προκύψει νέα στοιχεία.

Η υπουργός Πολιτισμού με το έγγραφό της με ημερομηνία 13 Απριλίου ζητά να εξεταστούν ως δυνάμει διατηρητέα το κέλυφος του κτηρίου του Δυτικού Αεροσταθμού, ο παλαιός Πύργου Ελέγχου και ο αρχικός πυρήνας του συγκροτήματος του πρώην Αμερικανικού Κολεγίου Θηλέων που σήμερα στεγάζει την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Επικαλείται, δε, “αίτηση θεραπείας” της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού αν και στην προηγούμενη συνεδρίαση για το θέμα του Κεντρικού Συμβουλίου και οι τρεις αυτές περιπτώσεις είχαν αποδειχθεί εξαιρετικά αδύναμες και απορρίφθηκαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα