Λονδίνο: «Βουτιά» 34% στις πωλήσεις υπό κατασκευή κατοικιών

Πτώση 34% σημείωσαν οι πωλήσεις υπό κατασκευή κατοικιών στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια του β' τριμήνου, καθώς η προοπτική ότι οι Βρετανοί θα επιλέξουν το Brexit μείωσε τη ζήτηση, η οποία είχε, ήδη, δεχθεί πλήγμα λόγω και της αύξησης των φόρων.

Ο αριθμός των κατοικιών που πωλήθηκαν πριν ολοκληρωθούν υποχώρησε στις 4.600 από 6.974 που ήταν πριν από ένα έτος για το ίδιο διάστημα, βάσει στοιχείων της Molior London.

«Το επικείμενο δημοψήφισμα

ενίσχυση την αβεβαιότητα», σημειώνει ο Tom Bill, επικεφαλής της εταιρείας real estate Knight Frank LLP και προσθέτει ότι «πρόκειται για συνέχεια της διετούς πτώσης που ξεκίνησε από τον Δεκέμβριο του 2014, λόγω και της αύξησης των φόρων».

Η ζήτηση υποχώρησε 23% σε σύγκριση με το α' τρίμηνο, μετά από την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση των φοροαπαλλαγών. Σημειώνεται ότι υπήρξε αύξηση 3% στον ειδικό φόρο που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων και όσοι διαθέτουν δεύτερη κατοικία, ενώ υπήρξε αύξηση και των φόρων για αγορά πολυτελών κατοικιών το 2014. Συνολικά η αύξηση των φόρων έφθασε το 12%, για ακίνητα με αξία άνω του 1,5 εκατ. στερλινών (περί των δύο εκατ. δολαρίων).

«Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι η κατασκευή πολλών ακριβών κατοικιών κατέφθασε σε μία στιγμή που η αγορά είναι αδύναμη», εξηγεί ο Johnny Morris, διευθυντής της εταιρείας ερευνών Countrywide Plc.

Κατά το β' τρίμηνο ολοκληρώθηκε η κατασκευή 5.655 κατοικιών, κάτι το οποίο αποτελεί ρεκόρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα