Στοιχεία-φωτιά συγκέντρωσαν οι οικονομικοί εισαγγελείς για φοροδιαφυγή μέσω της UBS

Κατάθεση-ποταμό για φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα μέσω της τράπεζας UBS, έχουν στα χέρια τους οι οικονομικοί εισαγγελείς.

Η κατάθεση προέρχεται από τον Bradley Birkenfeld -Αμερικανό πρώην στέλεχος της UBS- και σύμφωνα με πληροφορίες το περιεχόμενό της σε συνδυασμό και με άλλα ευρήματα που έχουν

συγκεντρωθεί, δρομολογεί εξελίξεις και δίνει το δικαίωμα στη χώρα μας να διεκδικήσει αποζημίωση ύψους 2 δισ. ευρώ για αθέμιτες τραπεζικές πρακτικές από την εν λόγω τράπεζα που ζημίωσαν την Ελλάδα και μάλιστα επί σειρά ετών.

Ειδικότερα, η κατάθεση του πρώην στελέχους της UBS δόθηκε στους οικονομικούς εισαγγελείς, στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιούν για τις λίστες τις αποκαλούμενες λίστες φοροδιαφυγής. Κατά την έρευνά τους, μάλιστα, πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική έφοδο στο σπίτι του κ. Χρήστου Σκλαβούνη, κατάσχοντας σημαντικά στοιχεία, όπως έγγραφα, υπολογιστές και άλλα ψηφιακά αρχεία. Ο κ. Σκλαβούνης είναι πρώην επικεφαλής της επενδυτικής UBS στην Ελλάδα στην οποία παρέμεινε μέχρι το Μάιο του 2013, οπότε και διορίστηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά επικεφαλής του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο κ. Σκλαβούνης παραιτήθηκε από το ΤΧΣ, τον Μάρτιο του 2015 για να οριστεί τον περασμένο Φεβρουάριο από τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, ως υπεύθυνος στην ενότητα Ανάπτυξης στο κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος.

Όπως αποκάλυψαν οι Financial Times, η έφοδος στο σπίτι του κ. Σκλαβούνη πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουλίου και κατά πληροφορίες αποτελεί μέρος των ενεργειών στις οποίες προχωρούν οι οικονομικοί εισαγγελείς.

Στο πλαίσιο της έρευνας τους οι Έλληνες εισαγγελείς έχουν στενή συνεργασία με τους ομολόγους τους από ΗΠΑ και Γαλλία. Μάλιστα, πραγματοποίησαν ταξίδι στην Ουάσιγκτον όπου και έλαβαν κατάθεση από Αμερικανό πρώην στέλεχος της UBS.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάθεση αυτή ήταν αποκαλυπτική καθώς το πρώην στέλεχος της UBS φέρεται να έδωσε στοιχεία στους Έλληνες εισαγγελείς για τους τρόπους με τους οποίους διέφευγαν από την Ελλάδα εκατομμύρια ευρώ, μέσω της ελβετικής τράπεζας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, φυσικά πρόσωπα αλλά και εταιρείες με τη βοήθεια διευθυντικών στελεχών της UBS επί σειρά ετών κατάφερναν ανενόχλητοι να μεταφέρουν αφορολόγητα χρήματα στο εξωτερικό.

Ταξίδι-αστραπή
Την κατάθεση από τον Αμερικανό πρώην στέλεχος της UBS έλαβαν οι επίκουροι οικονομικοί εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστος Ντζόυρας και Γιώργος Καλούδης.

Η κατάθεση δόθηκε στο κτίριο της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον. Ο κ. Birkenfeld φέρεται να μίλησε ανοιχτά στους Έλληνες εισαγγελείς για τις τεχνικές που χρησιμοποιούσε η UBS προκειμένου να πείθει τους πελάτες της από χώρες όπως η Ελλάδα να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες χρηματοοικονομικής μυστικότητας της τράπεζας, που συνήθως περιλαμβάνουν τη δημιουργία εταιριών «βιτρινών», αριθμημένους λογαριασμούς και καταπιστεύματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το πρώην στέλεχος της UBS έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών σε αμερικανική φυλακή για τον ρόλο που έπαιξε στο σχέδιο φοροδιαφυγής. Ωστόσο, μετά την αποφυλάκιση του, το 2012, φαίνεται ότι πήρε 104 εκατ. δολάρια, την μεγαλύτερη πληρωμή που έχει δοθεί μέχρι σήμερα από τις ΗΠΑ ως επιβράβευση σε πληροφοριοδότη.

Μάλιστα, μεγάλο μέρος των πληροφοριών του πρώην τραπεζίτη, αποτέλεσε, τον Ιούλιο του 2008, τον «πυρήνα» της έκθεσης της επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας με βάση την οποία, το 2009, η UBS κατέληξε σε συμφωνία με τις αμερικανικές εισαγγελικές αρχές, στο πλαίσιο της οποίας πλήρωσε πρόστιμο 780 εκατ. δολαρίων προκειμένου να αποφύγει την ποινική δίωξη.

Τώρα, ο πρώην τραπεζίτης εμφανίζεται πρόθυμος να βοηθήσει και άλλες κυβερνήσεις που υποπτεύονται πως η UBS μπορεί να τους έχει στερήσει φορολογικά έσοδα, ενώ έχει δηλώσει πως έλαβε εντολή από τις Ελβετικές αρχές να παραδώσει πληροφορίες για έναν αριθμό λογαριασμών Γάλλων φορολογούμενων, κατόπιν αιτήματος από το Παρίσι.

Τέλος, να σημειωθεί πως το εν λόγω πρώην στέλεχος της UBS φέρεται να αποτελεί τον πλέον σημαντικό «πληροφοριοδότη» των αμερικανικών αλλά και των γαλλικών αρχών.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα