Λονδίνο: Οι «σοβαρές» εταιρείες ενημερώνουν τους επενδυτές, το πλαίσιο όμως, πάσχει από αδιαφάνεια


Του Δημήτρη Παφίλα
«Τραυματισμένο» από την τραπεζική διόρθωση και αναξιόπιστο από την μόνιμη έλλειψη διαφάνειας, θα διοργανώσει σήμερα και αύριο στο Λονδίνο τις εισηγμένες εταιρείες του, το ελληνικό χρηματιστήριο, στο ξενοδοχείο Τhe Mayfair.

Σ ένα διήμερο, απ το οποίο έχουν αποκλειστεί απο την ΕΧΑΕ οι δημοσιογράφοι εδω και χρόνια, δείγμα της αδιαφάνειας που επικρατεί, οι εκπρόσωποι των εταιρειών θα επιχειρήσουν να επικοινωνήσουν με τους επενδυτές τους. Aν και εκδηλώθηκε μια προσπάθεια απο τις εισηγμένες

να παρουσιαστούν εκπρόσωποι του τύπου, δεν προσφέρθηκε καν η επιλογή της πληρωμής των εξόδων απο τα ίδια τα Μέσα καθώς η διοίκηση της Εχαε, συνεχίζει να συμπεριφέρεται ωσάν να διοικεί το «βυζάντιο» της Οδού Αθηνών 110.

Και φυσικά καθεμιά εταιρεία δεν μπορεί ούτε να αστειευτεί με την ενημέρωση, την διαφάνεια, και την εταιρική διακυβέρνηση προς τους ξένους επενδυτές και οι εταιρείες που τις τηρούν διαθέτουν και τα περισσότερα ραντεβού με τους ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Η συγκυρία, όμως, των παρουσιάσεων δεν είναι και η καλύτερη καθώς οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για ελέγχους στις τράπεζες προσκρούουν ακόμη και στις διαθέσεις ξένων επενδυτών, οι οποίοι θεωρούν ορθώς για αρκετούς ότι, οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης. ( Βλέπε Haymann Capital Management – Bloomberg 19/9/2017 )

Η διόρθωση των τραπεζικών μετοχών που τις έφερε τις τιμές τους έως και 30% χαμηλότερα και τον Γενικό Δείκτη στις 760 μονάδες είχε ως κύρια αφετηρία ορισμένες δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί και μέχρι τώρα δεν έχουν πραγματοποιηθεί. Για παράδειγμα, στο Roadshow του Λονδίνου, οι ερωτήσεις για τις τράπεζες θα αφορούν, κυρίως, γιατί δεν ξεκίνησαν οι πλειστηριασμοί στον τομέα του retail, αλλά και την αποτυχία του εξωδικαστικού μηχανισμού ο οποίος εμφανίζει ελάχιστες αιτήσεις.

Οι ίδιες ερωτήσεις είχαν επαναληφθεί πρόσφατα σε τηλεδιασκέψεις και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Παπαδημητρίου δεν πρόκειται να διαφωτίσει περισσότερο τους επενδυτές επαναλαμβάνοντας πράγματα τα οποία δεν έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Περαιτέρω, οι επενδυτές θα σταθούν στις δεσμεύσεις των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ( NPL'S, NPE'S ) και ως προς αυτό το θέμα ενδέχεται να υπάρξουν θετικές εξελίξεις, μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ενδιαφέρον κομμάτι του συνεδρίου θα είναι η συμμετοχή αρκετών ενεργειακών εταιρειών ( ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, Γεκ- Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή ) καθώς και οι εξελίξεις στον κλάδο, ιδιαίτερα ως προς το κομμάτι της απελευθέρωσης. Από πλευράς συμμετοχής εταιρειών το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών θα αποσπάσουν, όπως κάθε φορά, οι εταιρείες με growth, κερδοφορία, μερίσματα, είτε πρόκειται για τα blue chips της υψηλής κεφαλαιοποίησης ( ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, Αegean, Jumbo, OTE), είτε για εταιρείες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. ( Πλαίσιο, Κρι- Κρι, Ιντρακατ κλπ).

Συμπερασματικά, το διήμερο παρουσιάσεων στο Λονδίνο απο το οποίο θα λείψει το «χρώμα» και οι ουσιαστικές πληροφορίες από την πλειοψηφία όλων των μέσων ενημέρωσης αποτελεί ευκαιρία για τις σοβαρές εταιρείες να επικοινωνήσουν με τους επενδυτές τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα