Λείπει το plan B

Με μεγάλη ένταση εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες ένα κυβερνητικό σχέδιο για την τοποθέτηση κόκκινης γραμμής ως προς τις μελλοντικές απαιτήσεις των δάνειων δυνάμεων για νέα μέτρα. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τις Βρυξέλλες μίλησε εκ νέου για τις ελάχιστες κοινωνικές αντοχές, όπως το ίδιο πράττει εδώ και περίπου ένα μήνα όπου βρεθεί κι όπου σταθεί δημιουργώντας ανατριχίλα

στην ομάδα του Όλι Ρεν και τους Γερμανούς. Κι όντως. Η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων προ πολλού έχει εξαντληθεί ενώ η διαχείριση του προβλήματος της Χρυσής Αυγής εκτός της ανάσας που έδωσε στο πολιτικό σύστημα της χώρας που πιεζόταν, έστειλε και ένα μήνυμα προς τα έξω. Αυτό της μηδενικής πλέον κοινωνικής αντοχής που οδηγεί σε ακραία πολιτικά σχήματα.

Την ώρα όμως που ορθώς πολιτικά επιχειρούνται τα παραπάνω, μια άλλη αλήθεια παρουσιάζεται. Αυτή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος παραδέχθηκε το χρηματοδοτικό κενό που όλοι γνωρίζαμε για τη διετία 2014-2016. Τα περίφημα 10,5 δισ. ευρώ. Τί σημαίνει μια τέτοια παραδοχή; Πως πολύ απλά εάν δεν υπάρξει άλλου τύπου πολιτική απόφαση της Ε.Ε. η χώρα μας θα πρέπει να οδηγηθεί αυτόματα σε ένα τρίτο μνημόνιο. Σε νέα μέτρα που θα ακυρώσουν μια πολιτική που τεχνητά κι όχι βασισμένη σε ρεαλιστικά στοιχεία, δομείται εδώ και τέσσερις περίπου μήνες. Κι όλα αυτά διότι νέα μέτρα θα σημάνουν απομάκρυνση του ενδεχόμενου εξόδου της χώρας στις αγορές εντός των επόμενων μηνών, κοινωνικές εντάσεις, ακόμα και πτώση της δικομματικής κυβέρνησης από έναν κόσμο που θα νιώσει πως οι κόποι του γίνονται θυσία σε ένα μικροπολιτικό σπιράλ λανθασμένων αποφάσεων.

Κάπως έτσι, καλή είναι η προσπάθεια για χάραξη κόκκινης γραμμής ως προς τα όσα ξεκάθαρα ετοιμάζονται στις Βρυξέλλες από εμάς για εμάς, όμως εάν ο Αντώνης Σαμαράς δεν προχωρήσει και στην εκπόνηση ενός αληθινού σχεδίου Β για το πώς θα πρέπει να αντιδράσει η χώρα εάν ζητηθούν νέα μέτρα, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Και να ξεκαθαρίσουμε κάτι: όταν μιλάμε για σχέδιο Β δεν αναφερόμαστε στο να πάει ο τόπος σε εκλογές και εάν η ΝΔ κερδίσει να εξακολουθήσει την ίδια αδιέξοδη πολιτική. Μιλάμε για ένα ριζοσπαστικό σχέδιο Β που θα οδηγήσει σε σκληρές μεν αλλά βιώσιμες αποφάσεις σε μακρύ ορίζοντα.

Blogger Δημήτρης Μαρκόπουλος
Keywords
Τυχαία Θέματα