Λ. Φραγκιαδάκης: Αυτό είναι πλέον το νέο μοντέλο στην Εθνική

«Η Εθνική Τράπεζα υπήρξε και παραμένει η πιο ασφαλής και ισχυρή τράπεζα στην Ελλάδα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Λ. Φραγκιαδάκης, κατά τη σημερινή Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας στέλνοντας παράλληλα και ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι μόνο με «ανάληψη της ιδιοκτησίας του προγράμματος προσαρμογής» θα εξέλθει η χώρα απ' την κρίση.

«Λέμε πως η Εθνική έχει τα κεφάλαια και τη ρευστότητα ώστε να υποστηρίξει δυνατά την Ελληνική οικονομία. Αν όμως δεν πάρουμε την ιδιοκτησία του προγράμματος σαν χώρα όπως η Εθνική πήρε την ιδιοκτησία του δικού της Σχεδίου Αναδιάρθρωσης, τότε η προσπάθειά μας θα πέσει στο κενό», προειδοποίησε ο ισχυρός άνδρας της Εθνικής Τράπεζας. «Ομολογουμένως», σημείωσε ο κ. Φραγκιαδάκης, «η πιστωτική επέκταση είναι ακόμα περιορισμένη. Κάτι που είναι και συνάρτηση του ελλείμματος επενδύσεων στη χώρα μας. Αυτό που χρειάζεται η οικονομία μας είναι τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος πρόσφορου για επενδύσεις αλλά και την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης των καταθετών. Ο τρόπος που εμείς προσπαθούμε εδώ και δύο χρόνια να ξαναφέρουμε την εμπιστοσύνη είναι με αυτά που κάνουμε και όχι με αυτά που λέμε. Με έργα και όχι με λόγια: με την πιστή και επιτυχή τήρηση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσής μας, αλλά και με την παράλληλη προστασία της αξίας της Τράπεζας που έχει κρατηθεί και που θα μεγαλώσει».
Ο κ. Λ. Φραγκιαδάκης περιέγραψε στους μετόχους το μοντέλο που θα ακολουθήσει ο όμιλος χωρίς πλέον τις δραστηριότητες του εξωτερικού αλλά και σημαντικές θυγατρικές στην Ελλάδα όπως η Εθνική Ασφαλιστική.

Η έμφαση, όπως τόνισε, πλέον δίνεται στην Ελλάδα και στις αμιγώς τραπεζικές εργασίες. Στόχος της ΕΤΕ είναι να χρησιμοποιήσει τη ρευστότητα που αντλεί από τις πωλήσεις θυγατρικών, και δευτερευόντως από την ανάκτηση μη εξυπηρετούμενων δανείων, για τη χρηματοδότηση της εγχώριας οικονομίας και ειδικότερα για τον μετασχηματισμό οικονομικού μοντέλου το οποίο δίνει έμφαση στην εξωστρέφεια και την καινοτομία.

«Βλέπουμε την υποχρέωση απομόχλευσης ως στρατηγική ευκαιρία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κος Φραγκιαδάκης, σημειώνοντας ότι η τράπεζα έχει υλοποιήσει πάνω από το 90% του στόχου σε όρους απόδοσης των κινήσεων στην κεφαλαιακή επάρκεια.

Μεταξύ άλλων ο κ. Φραγκιαδάκης τόνισε: Κρατήσαμε την αξία της Εθνικής σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα και το τραπεζικό σύστημα. Δείξαμε ότι ακόμη και ένα πρόγραμμα αποεπενδύσεων δεν μπορεί να πλήξει μια μεγάλη Τράπεζα που μπορεί να προσαρμοστεί στις αντίξοες συνθήκες μιας δύσκολης εποχής, να αναδιαρθρώσει τις δραστηριότητές της και τελικά να βγει πιο δυνατή. Να βγει πιο δυνατή ανταποκρινόμενη πλήρως στις απαιτήσεις ενός αυστηρότερου εποπτικού πλαισίου που διαμορφώθηκε σταδιακά μετά το 2008 και την κρίση. Είναι κάτι που μας δίνει αυτοπεποίθηση στο παρόν και εμπιστοσύνη για το μέλλον. Κι αυτό γιατί οδηγός μας στο μέλλον είναι η αξία της Εθνικής Τράπεζας που επιβεβαιώθηκε σε μια φάση που η Ελλάδα πήγε να υποτιμηθεί (...) Στη διάρκεια αυτής της αναδιάταξης, η τράπεζά μας ενισχύει τα κεφάλαιά της ενώ αντλεί και ρευστότητα. Ρευστότητα που πλέον θα διοχετεύεται μέσα στη χώρα καθώς θα λειτουργήσουμε ως παράγοντας επιτάχυνσης της ανάπτυξης της οικονομίας. Αυτός είναι, άλλωστε, ο φυσικός προορισμός μιας ηγέτιδας τράπεζας. Να ρυμουλκήσει την αγορά μέσα από την κινούμενη άμμο της στασιμότητας και να την οδηγήσει στην ανάκαμψη».

Για το μεγάλο στόχο της μείωσης των κόκκινων δανείων ο κ. Φραγκιαδάκης φρόντισε να στείλει και ένα μήνυμα αναφορικά με την προσέγγιση που θα έχει τώρα η τράπεζα: «Σεβόμενοι τους μετόχους και τους καταθέτες μας, θα υποστηρίξουμε αυτούς που θέλουν και μπορούν να επανενταχθούν στο παραγωγικό δυναμικό της χώρας. Αλλά δεν θα δείξουμε ανοχή σε όσους από μόνοι τους δεν σέβονται τα κεφάλαιά μας, δηλαδή τα κεφάλαιά σας. Είμαστε έτοιμοι και υλοποιούμε γενναιόδωρες και δραστικές λύσεις με μακροχρόνιο ορίζοντα για όσους επιθυμούν να συνεργαστούν μαζί μας. Όμως η Εθνική θα είναι γενναιόδωρη μόνο με όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη και μοιράζονται μαζί μας τη φιλοσοφία πληρωμών...»

Keywords
Τυχαία Θέματα