Κορεατικό ντόμινο: Πρόβλημα και με τη Hyundai

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Η κρίση που ταλαιπωρεί την παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία έχει αρχίσει να παίρνει μεγάλες διαστάσεις. Και αυτό γιατί εκτός από την Hanjin, πρόβλημα υπάρχει και με τη δεύτερη με βάση την τάξη μεγέθους νοτιοκορεατική εταιρεία τακτικών γραμμών, την Hyundai Merchant Marine (HMM). Θιασώτες της παγκόσμιας ναυτιλιακής συνωμοσιολογίας υποστηρίζουν ότι η πτώχευση

της Hanjin εντάσσεται σε ένα σχέδιο της κορεατικής κυβέρνησης να κλείσει τη μία «πληγή» που έχει κακοφορμίσει ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τη δεύτερη.

Πιο συγκεκριμένα, πριν το κανόνι της Hanjin, ο δρ. Κούστας έπρεπε να υπερπηδήσει ένα επίσης μεγάλο εμπόδιο στα μέσα Ιουλίου. Ειδικότερα, ο όμιλος προχώρησε σε συμφωνία μείωσης κατά 20% των ναύλων 13 πλοίων που έχει χρονοναυλωμένα στη Hyundai Merchant Marine (HMM) για χρονική περίοδο διάρκειας 3,5 ετών. Ως αντάλλαγμα ο όμιλος θα λάβει 39 εκατομμύρια δολάρια σε γραμμάτια που λήγουν το 2024 και 4,6 εκατομμύρια μετοχές της HMM που θα μπορούν να διαπραγματευτούν ελεύθερα στο Χρηματιστήριο της Κορέας. Μετά την περίοδο των 3,5 ετών οι τιμές των ναυλοσυμφώνων θα επανέλθουν στα αρχικά επίπεδα, βάση τα συμφωνίας.

Η HMM, ως μέρος του σχεδίου διάσωσής της και την αποφυγή της χρεοκοπίας, πραγματοποίησε παρόμοιες συμφωνίες για «κούρεμα» των μακροχρόνιων ναυλοσυμφώνων με 22 συνολικά ναυτιλιακές εταιρείες, των οποίων τα πλοία έχει ναυλώσει, Προχώρησε σε συμφωνίες και με άλλες ελληνόκτητες εταιρείες όπως η Navios Maritime Partners της Αγγελικής Φράγκου.

Η κρίση όμως στη ναυτιλία έχει γενικευθεί. Στις αρχές του 2016 η ιαπωνικών συμφερόντων ναυτιλιακή εταιρεία ξηρού φορτίου, United Ocean Group κατέθεσε αίτηση πτώχευσης στο Τόκιο με τις συνολικές της υποχρεώσεις να φθάνουν το 1,18 δισ. δολ. Ως επακόλουθο της αίτησης αυτής ήταν πολλές εταιρείες να σπεύσουν να εξασφαλίσουν ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους. Μεταξύ αυτών ήταν και ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες όπως μεταξύ των οποίων και ελληνικές, όπως η Diana Shipping του Συμεών Παληού και η DryShips του Γιώργου Οικονόμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα