Ο Χρ. Καλογρίτσας και τα «μέσα δωμάτια»...

Ο Γρηγόρης Φαράκος ήταν για ένα μικρό χρονικό διάστημα (Ιούλιος 1989 - Φεβρουάριος 1991) γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, διαδεχόμενος τον ιστορικό ηγέτη του κόμματος Χαρίλαο Φλωράκη. Ο Φαράκος αν και αναδείχθηκε στο ανώτατο κομματικό αξίωμα δεν είχε ποτέ στα χέρια του την πραγματική εξουσία. Αυτή παρέμεινε καλά κρυμμένη στα ενδότερα διαμερίσματα του βαθέος Περισσού!!!

Ο διανοούμενος Φαράκος που έχει απαρνηθεί τα «εικονίσματα» και τα «λάβαρα» και

έχει προσχωρήσει στο πολιτικό εγχείρημα του «Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου» (μετά και την διάσπαση του ΚΚΕ) δίνει στην κυκλοφορία ένα δυνατό και αποκαλυπτικό αυτοβιογραφικό βιβλίο, το «Μαρτυρίες και Στοχασμοί» ( εκδόσεις Προσκήνιο, 1993). Στο παράρτημα αυτού του βιβλίου παραθέτει απομαγνητοφωνημένα αποσπάσματα μιας συνομιλίας του Νίκου Καλούδη (στενός συνεργάτης επί σειρά ετών του Χαρίλαου Φλωράκη, μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ και υπεύθυνος για το «ταμείο» του Περισσού) με τον επιχειρηματία Μ.Κ ( αγνώστων λοιπών στοιχείων) και τον Χρήστο Καλογρίτσα. Ναι, σωστά διαβάσατε τον Χρήστο Καλογρίτσα, το μπαμπά ενός εκ των 4 υπερθεματιστών, του Ιωάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα.

Ο Καλογρίτσας αναφέρεται ως επιχειρηματίας και σε κάθε περίπτωση είναι ο έμπιστος της κομματικής ηγεσίας του Περισσού και ένα είδος ενδιάμεσου ανάμεσα στο Κόμμα και την επιχειρηματική πιάτσα...

Στη συγκεκριμένη συνάντηση λέγονται πολλά για πολλούς. Οι λεπτομέρειες των συνομιλιών – τα «μου πες, σου πα»- μάλλον περιττεύουν και δεν βοηθούν. Το ενδιαφέρον -είκοσι και πλέον χρόνια μετά- έχει να κάνει με τα πρόσωπα που αναφέρονται σε αυτήν την ιδιαίτερη (εντός των κομματικών τειχών) συνομιλία και τα οποία στις μέρες μας είναι και πάλι στο... παιχνίδι.

Ο Χρήστος Καλογρίτσας δεν θέλει συστάσεις. Κάθε άλλο. Είναι ο επιχειρηματίας που συνδέθηκε περισσότερο από κάθε άλλο με το σύστημα εξουσίας ΣΥΡΙΖΑ ασκώντας συνήθη εργολαβικά του καθήκοντα. Σε εκείνη την συνομιλία από μακρινό '90 ο Καλογρίτσας μιλάει και για τον Στέργιο Πιτσιόρλα (ο ισχυρός άνδρας του ΤΑΙΠΕΔ) αλλά και τον Δημήτρη Κοντοφάκα (από τις παλιές καραβάνες του Περισσού, στέλεχος της λεγόμενης «ανανεωτικής πτέρυγας» που απεχώρησε μετά το συνέδριο του 1991 και από τους στενότερους συνεργάτες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη).

Θυμήθηκα την συνομιλία Καλούδη, Καλογρίτσα και Μ.Κ διαβάζοντας το ρεπορτάζ για τα ευρήματα του ελέγχου των δανειοδοτήσεων από την Τράπεζα Αττικής ( Attica Bank , αν προτιμάτε...). Σε αυτήν την συνομιλία που αποσπάσματα της υ παραθέτει ο Φαράκος οι κουβέντες για δάνεια που μπορούν να εξασφαλιστούν στο ...μιλητό και με πολιτική κάλυψη παίρνουν και δίνουν. Η Αριστερά ακόμη και εκτός κυβερνητικής εξουσίας συμμετείχε στα κουμάντα και στο παιχνίδι της διεκδίκησης μεριδίων από την πίττα της αγοράς. Φαντασθείτε τι έγινε όταν βρέθηκε και στου Μαξίμου.

Ο Χρήστος Καλογρίτσας τότε εκπροσωπούσε το βαθύ κόμμα του Περισσού... Σήμερα, τα ενδότερα του συνασπισμού της εξουσίας και των προσώπων που την εκπροσωπούν. Τα μέσα δωμάτια...

Keywords
Τυχαία Θέματα