Κόντρα Ρωσίας-ΗΠΑ για την επίθεση στη Συρία

«Απάντηση» στο καθεστώς Άσαντ και στις επιθέσεις με χημικά αέρια ενάντια αθώων πολιτών, χαρακτηρίζει ο Λευκός Οίκος τον βομβαρδισμό με 59 πυραύλους Tomahawk αεροπορικής βάσης στη Συρία.

Πρόκειται για την πρώτη «σημαντική» απόφαση που λαμβάνει ο Λευκός Οίκος και μάλιστα επί της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ για απευθείας επιθέσεις ενάντια στο καθεστώς Άσαντ, κατά τη διάρκεια του 6ετούς εμφύλιου πολέμου στη Συρία.

Μιλώντας από το resort στο Mar-a-Lago -στο οποίο πραγματοποιούνται οι διμερείς συναντήσεις που έχει με τον Κινέζο πρόεδρο, ο οποίος

βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ – ο κ. Τραμπ υποστήριξε ότι έδωσε εντολή για τους βομβαρδισμούς ως απάντηση «στη βάρβαρη επίθεση με χημικά όπλα. Το καθεστώς Άσαντ αφαίρεσε τη ζωή ανήμπορων ανθρώπων στη Συρία. Είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των ΗΠΑ να εμποδίζουν την εξάπλωση και χρήση θανατηφόρων χημικών όπλων. Δεν πρόκειται να διαπραγματευθούμε με το καθεστώς της Συρίας την απαγόρευση χρήσης χημικών όπλων».

Οι βομβαρδισμοί έγιναν στην αεροπορική βάση Shayarat Airfield, η οποία βρίσκεται κοντά στη Χομς, καταστρέφοντας σχεδόν τα πάντα, ενώ διήρκεσαν μόλις πέντε λεπτά. Σύριος αξιωματούχος υποστήριξε ότι σκοτώθηκαν πέντε άτομα, τρεις εκ των οποίων στρατιωτικοί.

Η εν λόγω βάση είναι στενά συνδεδεμένη με τις επιθέσεις της 4ης Απριλίου με χημικά όπλα σε νοσοκομείο, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι αμερικανικές αρχές.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η Ρωσία είχε ενημερωθεί πριν την πραγματοποίηση των βομβαρδισμών, με αποτέλεσμα ως στόχοι να επιλεχθούν μόνο τμήματα της βάσης όπου δεν υπήρχαν Ρώσοι στρατιώτες ή ρωσικό πολεμικό υλικό.

«Υπήρχαν Ρώσοι στη βάση και είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί να μην υπάρξει χτύπημα στις περιοχές που ήταν αυτοί», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Capt. Jeff Davis.

Πάντως η Ρωσία άσκησε κριτική στις επιθέσεις και αποσύρθηκε από την Αμερικανό-Ρωσική συμφωνία για από κοινού εποπτεία των αεροπορικών επιθέσεων στη Συρία, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν – όπως τουλάχιστον διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του – να χαρακτηρίζει την αμερικανική ενέργειας ως επίθεση ενάντια σε ένα ανεξάρτητο κράτος και ως παραβίαση των διεθνών κανόνων.

Keywords
Τυχαία Θέματα