Μοσκοβισί: Πρέπει να επιτύχουμε μία συνολική και φιλόδοξη συμφωνία στο Eurogroup

Του Στέλιου Μορφίδη

«Στο Eurogroup της 22ας Μαϊου θα έχουμε μία όσο το δυνατόν πιο ευρεία συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα», εκτίμησε ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί καλώντας τους εταίρους να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί λειτουργώντας «με πνεύμα ευθύνης και αλληλεγγύης» ώστε με μία «παγκόσμια συμφωνία» η Ελλάδα να έχει διατηρίσημη ανάπτυξη. Οι δηλώσεις του κ. Μοσκοβισί έγιναν κατά την παρουσίαση των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν, σύμφωνα με τις οποίες ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής

οικονομίας φέτος θα είναι 2,1% και όχι 2,7% όπως προβλεπόταν το περασμένο φθινόπωρο λόγω των καθυστερήσεων για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης. Η Κομισιόν περιορίζει και την πρόβλεψη για το 2018, αναμένονται πλέον ανάπτυξη 2,5% από προηγούμενη εκτίμηση για άνοδο 3,1%.

«Το κλίμα των συζητήσεων έχει αλλάξει και καλωσορίζω την τεχνική συμφωνία που επέτυχαν η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί. Τώρα η ευθύνη είναι πάνω μας για να ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις. Ελπίζω ότι η συμφωνία που μπορεί να επιτευχθεί θα είναι και όσο το δυνατόν πιο ευρεία και θα συμπεριλαμβάνει και το χρέος. Κάτι που ζητά και το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Το κλίμα είναι θετικό. (...) Είμαι σίγουρος ότι θα πάμε στο επόμενο βήμα που είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης και μία παγκόσμια συμφωνία που θα φέρει τη διατηρίσημη ανάπτυξη στην Ελλάδα. Όσο πιο γρήγορα λαβουν όλοι τις ευθύνες τους και το μερίδιο των προσπαθειών που πρέπει να γίνουν τόσο πιο γρήγορα θα έχουμε αποτελέσματα. Θα πρέπει και οι εταίροι να λειτουργήσουν με πνεύμα ευθύνης και αλληλεγγύης (...) Το πολιτικό μου μήνυμα είναι πως τώρα πρέπει να έχουμε μία όσο το δυνατόν πιο ευρεία και φιλόδοξη συμφωνία».

Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν η ελληνική οικονομία θα επανέλθει σε ρυθμό ανάκαμψης έπειτα από την κάμψη που παρατηρήθηκε στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς. Σημειώνει ωστόσο πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι μετριασμένος σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες (2,1% από 2,7% πριν). Όπως είπε ο κ. Μοσκοβισί η ανάπτυξη στην Ελλάδα συνδέεται με τις συζητήσεις για το πρόγραμμα. «Εάν θέλεις ισχυρή ανάπτυξη πρέπει να κλείσεις γρήγορα μία συμφωνία. Αυτό το γνωρίζουμε», δήλωσε και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση και τους εταίρους να εργαστούν εντατικά για να κλείσουν τη β' αξιολόγηση.

«Παρακολουθώ στενά την ελληνική υπόθεση 5 χρόνια, από τότε που ανέλαβα υπ. Οικονομικών της Γαλλίας. Και βλέπω ότι υπάρχει ευθεία σύνδεση του πώς λειτουργούν τα προγράμματα προσαρμογής με την εμπιστοσύνη των οικονομικών παραγόντων και κατ' επέκταση των επενδύσεων στην Ελλάδα. (...) Σήμερα λόγω των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης υποβαθμίσαμε τις εκτιμήσεις μας για την ανάπτυξη. Εάν όμως έχουμε μία επιτυχία τότε είμαι σίγουρος ότι οι ρυθμοί θα επιταχυνθούν ραγδαία», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί. Γι αυτό και το μήνυμα μου, επαναλαμβάνω, είναι να κλείσουμε τη β' αξιολόγηση και να έχουμε μία «όσο το δυνατον πιο φιλόδοξη» συμφωνία. Ετσι θα επανέλθει σε μία τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης γιατί είναι μία δημιουργική, καινοτόμα και ευέλικτη οικονομία, που ανταποκρίνεται στις αλλαγές.

Σύμφωνα με την έκθεση η βελτίωση του επιχειρηματικού και καταναλωτικού κλίματος είναι το θεμελιώδες στοιχείο για την ανάπτυξη της οικονομίας βραχυπρόθεσμα.

Τόσο η έκθεση όσο και ο κ. Μοσκοβισί στέκονται στην ισχυρή υπεραπόδοση της δημοσιονομικής πολιτικής έναντι των στόχων που είχαν τεθεί για το 2015 και το 2016.

Ο κ. Μοσκοβισί έκανε λόγο «για πολύ καλά νέα» που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στις συνομιλίες μας για την Ελλάδα». Σε ό,τι αφορά το στόχο του 2016 είπε πως ήταν 9 φορές πάνω απ' το στόχο και ότι ήταν αποτέλεσμα ενός συνδυασμού καλύτερης πορείας του ΑΕΠ, μη επαναλαμβανόμενων παραγόντων καθώς και των μέτρων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της α' αξιολόγησης. Η έκθεση σημειώνει πως η προοπτική παραμένει θετική και εκτιμάται επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων τόσο φέτος όσο και του χρόνου.

Αναλυτικά το Κεφάλαιο των εαρινών προβλέψεων για την Ελλάδα

Οι διευκρινήσεις του κ. Μοσκοβισί

Keywords
Τυχαία Θέματα