Κομισιόν: Η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις για τη βίζα

Ούτε το 50% των υποχρεώσεων που έχει προκειμένου να υπάρξει συζήτηση για την άρση του καθεστώτος της βίζας για τους Τούρκους που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ε.Ε. και να εργαστούν σε κάποιο κράτος-μέλος της, δεν έχει εκπληρώσει η Άγκυρα, όπως τόνισε κορυφαίο στέλεχος της Κομισιόν.

Η κυρία Marta Cygan, επικεφαλής του τμήματος μετανάστευσης και εσωτερικών υποθέσεων της Επιτροπής, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει 35 από τι 72 υποχρεωτικές συνθήκες που έχουν προαπαιτηθεί, αν και είναι σαφές ότι υπάρχει επιτάχυνση

των διαδικασιών από την πλευρά της Άγκυρας.

«Οι τουρκικές αρχές έχουν σαφώς επιταχύνει τις διαδικασίες για την εφαρμογή των διοικητικών και νομικών μεταρρυθμίσεων που θα τους επιτρέψουν να καλύψουν τα προαπαιτούμενα», τόνισε η κυρία Cygan.

Η Άγκυρα έχει ζητήσει από την Ε.Ε. να προχωρήσει σε άρση του καθεστώτος βίζας για τους Τούρκους πολίτες και επιχειρηματίες που επιθυμούν να ταξιδέψουν σε κράτη-μέλη της Ένωσης, απειλώντας, μάλιστα, ότι εάν αυτό δεν συμβεί έως τον Ιούνιο θα υπαναχωρήσει από τη συμφωνία με την Ε.Ε. αναφορικά με την προσφυγική κρίση.

Η άρση της βίζας – αν και ακόμη και όταν συμβεί αυτό θα δίνεται άδεια σε Τούρκους πολίτες να εργαστούν σε κάποιο κράτος-μέλος της Ε.Ε. για διάστημα μόνο τριών μηνών – δημιουργεί τριβές μεταξύ των μελών της Ένωσης, με αρκετές χώρες να υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει να προχωρήσει αυτό το μέτρο και ιδιαίτερα σε μία περίοδο που η δυτική Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με το ισχυρότερο μεταναστευτικό-προσφυγικό κύμα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα