Κομισιόν για αξιολόγηση: «Καλή ευκαιρία για συζήτηση η συνεδρίαση του Washington Group»

Του Ιωάννη Αντύπα

Ως «παύση των διεργασιών για την προετοιμασία για την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ χαρακτήρισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αλεξάντερ Βίντερστάιν το χθεσινό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις».

Σε ερώτηση του ανταποκριτή του newmoney.gr στις Βρυξέλλες ο Αλεξάντερ Βίντερστάιν δήλωσε πως δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί να προσθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην διαπραγμάτευση, επαναλαμβάνοντας πως «έχει γίνει πρόοδος

στις διαπραγματεύσεις».

Οι επικεφαλής των θεσμών αναμένονται να επιστρέψουν σύμφωνα με τον τωρινό προγραμματισμό στην Αθήνα με την ολοκλήρωση της Συνόδου του ΔΝΤ έτσι ώστε να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις με στόχο την ολοκλήρωση.

Παράλληλα ο Αλεξάντερ Βίντερστάιν τόνισε πως το λεγόμενο «Washington Group», που θα συναντηθεί στο πλαίσιο της Συνόδου του ΔΝΤ θα αποτελέσει μια ευκαιρία για πρόοδο καθώς «αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για να συγκεντρωθούν οι ηγέτες του κόσμου και να συζητήσουν. Καθώς θα βρίσκονται εκεί όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές της διαπραγμάτευσης ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου θεωρεί πως «θα αποτελέσει μια πολύ καλή ευκαιρία για συζήτηση πάνω στο ζήτημα (της πρώτης αξιολόγησης)».

«Πρόοδο σε όλα τα ζητήματα» και «προετοιμασία του εδάφους» βλέπουν πηγές από τις Βρυξέλλες για τις διαπραγματεύσεις, όμως τονίζουν πως τίποτα δεν έχει κλείσει. Ως «απαραίτητη» χαρακτήρισε η ίδια πηγή την συμμετοχή των επικεφαλής των θεσμών στις συναντήσεις των κεντρικών τραπεζιτών των G7, την συνάντηση των αρχηγών των G20 και την Συνεδρίαση της Επιτροπής του ΔΝΤ στο πλαίσιο της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.

Οι δυσκολίες του προγράμματος εστιάζονται για την ίδια πηγή στο γεγονός πως το πρόγραμμα είναι «εμπροσθοβαρές» και συγκεντρώνονται το κύριο βάρος των μέτρων στην πρώτη αξιολόγηση. Δεν μπορεί να συγκριθεί πάντως η κατάσταση στις διαπραγματεύσεις σήμερα με πέρυσι καθώς η ίδια πηγή δεν βλέπει ούτε το ίδιο αδιέξοδο να φτάνει (λήξη του προγράμματος) αλλά ούτε και την ίδια απροθυμία διαπραγμάτευσης. Κύκλοι των Βρυξελλών τέλος πιστεύουν πως δεν υπάρχει περιθώριο ή θέληση για καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων πέρα του Μαΐου τον Ιούνιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα