«Κόλαση επί της γης» η Ειδομένη

Χιλιάδες πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα Ελλάδας και Σκοπίων, χωρίς να μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τον Βορρά, με τις αρχές να «σφίγγουν» τον κλοιό, λίγες ημέρες πριν η Ε.Ε. οριστικοποιήσει τον προγραμματισμό της για τη διαχείριση της κρίσης.

Περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι, κυρίως από Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν, έχουν μείνει «κολλημένοι» στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας,

ενώ εκατοντάδες καταφθάνουν στην περιοχή σε καθημερινή βάση και ζουν σε ένα λασπωμένο στρατόπεδο στην Ειδομένη, ένα πέρασμα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, όπως αναφέρει ο Babar Baloch, εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Περί των 5.000 εκ των προσφύγων που είναι εγκλωβισμένοι στην περιοχή είναι παιδιά και αρκετοί εξ αυτών είναι άρρωστοι, με δεδομένο ότι ζουν υπό άθλιες συνθήκες.
«Η κατάσταση είναι απελπιστική, δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη κατά τη διάρκεια του τελευταίου 2ημέρου», αναφορικά με τη μεταφορά τους προς τον ευρωπαϊκό βορρά.

Οι Ευρωπαίοι επεξεργάζονται μία τελική πρόταση για τη διαχείριση του προβλήματος με την Τουρκία πριν από την Σύνοδο Κορυφής στις 17-18 Μαρτίου, προτρέποντας τις κυβερνήσεις των βαλκανικών χωρών να λάβουν επιπλέον μέτρα προκειμένου να περιορίσουν τη ροή των προσφύγων προς την κεντρική Ευρώπη.

Η Σλοβενία ανακοίνωσε ότι θα απαιτήσει την ύπαρξη νόμιμων διαβατηρίων και βίζας από σήμερα τα μεσάνυχτα σε όσους αναζητούν να περάσουν από τα σύνορά της προς τη ζώνη Σένγκεν, καθώς η επονομαζόμενη Βαλκανική Οδός από την Ελλάδα προς τη βόρεια Ευρώπη, έχει ουσιαστικά κλείσει για τους πρόσφυγες.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας υποστήριξε ότι και η δική του χώρα θα ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορα με τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ, από τη στιγμή που η χώρα του δεν μπορεί να «μετατραπεί σε κέντρο εγκατάστασης προσφύγων».

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι 430 πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σύνορα με τη Σερβία, κάτι που υπογραμμίζει την έλλειψη συνεργασίας μεταξύ κρατών, τα οποία κάποτε ήταν μέρος της ίδιας χώρας, της πρώην ενωμένης Γιουγκοσλαβίας.

Τουλάχιστον 36.000 πρόσφυγες παραμένουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ εκατοντάδες καταφθάνουν καθημερινά. Ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται στη χώρα ξεπερνά τη δυνατότητα φιλοξενίας από τα αντίστοιχα κέντρα, τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, περί των 28.450 προσφύγων.

Περισσότεροι από 130.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν περάσει από τα ελληνικά νησιά προερχόμενοι από την Τουρκία, όπως αναφέρει ο ΟΗΕ, δηλαδή τουλάχιστον δεκαπλάσιοι σε σύγκριση με το 2015. Εκατοντάδες έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα